Ce s-ar putea spune despre o expozitie unicat in tara, despre ta-blourile care te scot pentru moment din lumea realului, despre senzatia ca intr-un spatiu bidimensional ar putea exista trei dimensiuni? Multe, interesant de multe cuvinte, propozitii, fraze, care aduse la un numitor comun vin sa defineasca daruirea, pasiunea, truda si harul celor care au zamislit astfel de creatii.
In cazul de fata este vorba despre elevii de la Cercul de pictura din cadrul Clubului copiilor din Jibou, care ieri au supus atentiei publicului 15 tablouri de pictura tridimensio-nala, unele de marimi impresionante. Dupa ce au realizat cea mai mare pictura in aer liber – Muntele Fuji de la Gradina Botanica din Jibou – si au fost „curtati” de Guiness Book, iata-i pe tinerii si talentatii artisti plastici din Jibou, indrumati de profesorul Ionel Balta, venind cu o noutate absoluta, pictura 3D. Inspectorul scolar general, Gheorghe Bancea, cu generozitate le-a acordat plasticienilor jibouani spatiu de expunere a minunatelor lor creatii pe holul Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj. La intalnirea de ieri cu publicul s-au aflat si tinerii creatori, care prin vocea elevei Diana Ilies le-a impartasit celor prezenti unele „secrete” din tehnica picturii tridimensionale. Corina Vort, directorul Casei Corpului Didactic, Victor Pintea, directorul Clubului Copiilor din Jibou, Ildiana Jurca, inspector de specialitate, s-au intrecut, si nu fara motiv, in a aduce laude, vorbe de apreciere si incurajare la adresa celor care au trudit pentru a putea fi vernisata aceasta expozitie cu statut de unicat.
Gazda evenimentului, inspectorul scolar ge-neral, Gheorghe Bancea a declarat pentru Graiul Salajului: „Am o impresie deosebita despre copiii de la Cercul de pictura din Jibou, despre toti elevii care frecventeaza Clubul copiilor din Jibou. Dupa ce au realizat Muntele Fuji si doua desene tridimensionale in asfalt, iata-ne in fata expozitiei de pictura 3D, din cate stiu eu, unica in tara. Sunt mandru ca acest unicat este gazduit de institutia pe care o conduc. Expozitia este si o dovada a implicarii cadrelor didactice de acolo, este o dovada ca tinerii salajeni au talent, pentru care ii felicit si le doresc succes in continuare, Ii asigur si pe viitor de tot sprijinul Inspectoratului Scolar.”
Vadit emotionat, sufletul acestei expozitii, profesorul Ionel Balta, si-a declarat fara rezerve bucuria „ca suntem impreuna la vernisajul primei expozitii 3 D din Romania.” Rugat sa ne spuna in ce consta frumusetea picturilor tridimensionale, mentorul explica: „Frumusetea panzelor noastre consta tocmai in asocierea armonioasa dintre expresivitatea elementelor de limbaj plastic: punct, linie, valoare, culoare si pata ,asociate cu bogatia mijloacelor de expresie plastica precum: proportie, simetrie, echilbru, materialitate, structura, textura , spatialitate, perspectiva si relief”. Intrebat, pe cand o noua expozitie, Ionel Balta a spus:”Ideile in arta vin in mod progresiv. Si ne vom stradui cat mai curand sa va facem o noua surpriza”.
Un alt eveniment desfasurat ieri la Inspectoratul Scolar imediat dupa vernisaj a fost intalnirea membrilor Cercului literar al cadrelor didactice, cerc care a luat fiinta la data de 22 noiembrie 2011. Sedinta lunara de marti a avut ca tema „Monografii din Salaj (cercetare, documentare, realizare, publicare). Prof. Mariana Iuga a realizat o trecere in revista a monografiilor referitoare la judetul nostru. Primul document de acest fel este „Monografia comitatului Salagiu” avandu-l ca autor pe Petru Mor. A fost prezentata apoi „Schita monografica a Salagiului” editata in 1908 „scrisa cu suflet si bine documentata”. „Dictionarul comunelor din Salaj” a aparut in 1924, iar „Istoria invatamantului din Salaj” in 1936. Au fost prezentate celor aproape 40 de participanti si alte monografii precum „Schita monografica a judetului Salaj”, „Judetele Patriei – Salaj”, „Oameni de seama ai Salajului”, „Aspecte ale dezvoltarii invatamantului in Salaj”, precum si monografii ale Zalaului si Simleului. Sedinta de ieri a membrilor Cercului literar al cadrelor didactice s-a vrut, si in mare parte a reusit, sa fie un indrumar pentru viitorii autori de monografii salajene.