Un comunicat de presa remis redactiei ziarului nostru de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, semnat de catre directorul executiv al institutiei, dr. Petre Firicel, ne face cunoscut faptul ca inspectorii DSVSA au efectuat o serie de controale la unitati alimentare si depozite de pastrare a alimentelor in saptamana care a trecut. Un obiectiv controlat a fost si depozitul de legume si fructe, „unde au fost constatate deficiente de igiena si depozitare a fructelor destinate elevilor, motiv pentru care a fost aplicata sanctiune contraventionala de 2.000 de lei si suspendarea temporara a activitatii pana la remedierea deficientelor”. Spatiul a fost inchiriat de SC Pomicola SRL din Valea Pomilor, comuna |amsud. Ziarul nostru a tras semnalul de alarma in doua randuri, aratand ca depozitul de fructe este situat intr-un grajd al fermei de iepuri care apartinea fostei SC Avicola si ca spatiul este impropriu depozitarii merelor. Merele sunt sterse cu carpa si livrate cu microbuzul Am inteles din comunicatul de presa ca activitatea depozitului a fost suspendata pentru deficiente. Intrebarea se pune cum a eliberat DSVSA Salaj adeverinta de func-tionare a depozitului, de vreme ce deficientele existau de la inceputuri. Depozitul nu a avut si nu are nici in prezent depozit de frig cu atmosfera controlata, constand din instalatie de frig, ventilatie si umi-ditate. Nu exista nici aparate de masurat temperatura si umiditatea, precum nici posibilitati de spalare si ambalare a fructelor. Martorii oculari declara ca merele sunt sterse cu o carpa de catre angajati. Apoi merele sunt transportate la scoli intr-un mijloc de transport impropriu, mai exact intr-un microbuz cu numar de inmatriculare SJ 05 DYN, caruia i-au fost scoase scaunele. Microbuzul, de altfel singura masina care transporta merele in scoli, nu corespunde normelor igienice prevazute pentru transportul alimentelor. Multe mere sunt stricate. Daca dintr-un container de 300 de kilograme zece la suta din fructe sunt stricate ar trebui aruncata intreaga cantitate. Asta pentru ca sporii ciupercii de la merele stricate se transfera si la merele care in aparenta par bune. Merele insa sunt sortate manual, apoi, cum spuneam, sterse cu carpa. Se lucreaza pe rupte si fara autorizatie Cu toate ca s-a dispus suspendarea activitatii depozitului, aici se lucreaza pe rupte Vineri la vremea pranzului, soferul de pe microbuz, insotit de o femeie care lucreaza la distribuirea merelor la elevi, au ridicat laditele de la o scoala din Zalau, declarand ca sunt necesare pentru transportul fructelor la alte scoli din judet. Am intrebat daca depozitul si-a reluat activitatea si mi-a spus ca nu a fost inchis decat vreo patru ore, pana au plecat inspectorii de la DSVSA. La depozit, am surprins vineri imagini cu mai multe femei sortand merele pentru a fi distribuite in scoli. La sfarsitul saptamanii trecute l-am contactat pe Vasile Chindris, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj. Chindris era convins ca la depozit se lucreaza pentru remedierea deficientelor. I-am spus ca pentru a intra in legalitate depozitul are nevoie de instalatie de frig cu atmosfera controlata, care costa miliarde. „Nu ma intereseaza, a spus veterinarul, nu vom elibera autorizatie de functionare pana nu sunt indeplinite toate conditiile de igiena si depozitare. In acest sens, conducerea depozitului trebuie sa depuna o cerere la noi prin care sa solicite autorizatia de functionare. Inspectorii nostri se vor deplasa la depozit sa constate daca au fost remediate deficientele si numai in urma acestor constatari vom hotari daca eliberam sau nu autorizatie de functionare”. Sa fii dumneata sanatos, domnule Chindris, ca la depozit se lucreaza in draci!