Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Elena Udrea, a lansat licitaţiile publice pentru construcţia a 16 grădiniţe şi creşe in Sălaj.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţie deschisă pe loturi pentru proiectarea şi execuţia a 91 de creşe sau grădiniţe in judeţele Dolj, Gorj, Damboviţa, Teleorman, Sălaj, Satu Mare, Mehedinţi şi Caraş Seve-rin. Valoarea estimată maximă pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru judeţele Sălaj şi Satu Mare este de 23,7 milioane de lei, fără TVA. Preţul include costurile de proiectare şi execuţie, precum şi pe cele de finanţare. „Obiectivele de investiţii au fost stabilite in funcţie de propunerile inaintate de autorităţile publice locale şi in urma analizei Comisiei Tehnico-Economice a ministerului, in baza criteriilor de prioritizare prevăzute de legislaţia in vigoare. Proiectele-tip utilizate pentru aceste obiective de investiţii sunt de trei categorii, respectiv pentru creşe sau grădiniţe cu una, două sau trei grupe de copii”, precizează un comunicat al Ministerului Dezvoltării. Autorităţile pu-blice locale beneficiare ale investiţiilor trebuie să identifice terenul pe care vor fi amplasate construcţiile. De asemenea, tot ele vor realiza, la finalizarea investiţiei, dotările tehnico-edilitare. Operatorii economici interesaţi pot consulta in Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul de participare, fişa de date a achiziţiei şi caietul de sarcini.
Potrivit listei de investiţii prezentate de către MDRT, in judeţul Sălaj se vor construi 16 creşe sau grădiniţe, din care şase cu o grupă, cinci cu două grupe şi tot cinci cu trei grupe. La Valcău de Jos, Cehu Silvaniei, Lozna, Hereclean, Varşolţ şi Letca vor fi creşe sau grădiniţe cu o grupă, iar la Treznea, Ip, Sărmăşag, Boghiş şi Zalău cu două grupe. Construcţiile cele mai mari se vor realiza la Şimleu Silvaniei, Chieşd, Horoatu Crasnei şi Crasna, unde este nevoie de grădiniţe sau creşe cu trei grupe.
Nu au prins finanţare primarii care nu şi-au dorit creşe
In prima fază, programul s-a adresat autorităţilor locale din mediul urban, insă a fost extins şi pe mediul rural, astfel că o parte din primarii care au prins finanţare pe măsura 3.2.2. şi vor avea after-school nu şi-au depus proiectul. „Toţi care au depus proiecte au primit finanţare, insă au prioritate creşele şi grădiniţele din localităţile unde clădirile au fost retrocedate, de exemplu Ip şi Crasna. Al doilea criteriu este numărul de copii. Am discutat cu toţi primarii implicaţi in proiect şi nu cred că a rămas cineva fără finanţare, cine a rămas, a rămas din vina lui”, ne-a declarat deputatul PDL Lucian Bode. Contactat de reporterul Graiul Sălajului, primarul comunei Lozna, Sabou Augustin, spune că are nevoie de o nouă grădiniţă pentru că „actuala funcţionează intr-o sală de clasă a şcolii din centrul de comună şi 28 de copii o frecventează zilnic”.