Lumea dependenta de fotbal are amintiri placute de la titlul unei reviste de sport a anilor comunismului din 1969 cand pe prima pagina era titlul: "Triunghiul de fier de la Lausanne".
Acest titlu reliefa o stare, un rezultat din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal 1970, cel cu Elvetia de 0-1 in care eroii principali erau Alexandru Boc (Dinamo), Lajos Satmareanu(Steaua ), Dan Coe( Rapid).
Ne-am si calificat atunci la Campionatul Mondial din Mexic.Titlul sugestiv de la care am pornit simbolizeaza o stare de fapt, o aparare a unui principiu-cel al rezultatului.
Anii 1969-1970 erau anii cand pionierii avand cravata rosie la gat se intrceau in activitati ,utecistii prin uniforma lor albastra emiteau pretentii de a cunoaste mai mult, uniformele scolare erau la fel, meseriile si liceele functionau in plin iar facultatile aduceau studenti chinezi , vietnamezi ori arabi in tara.Acesta era un fel de "triunghi de fier" care a adus la rezultate foarte bune in viata sportiva de atunci iar cei trei fotbalisti fiind emblematici pentru Romania.Deci un triunghi al practicarii sportului poate aduce satisfactii .
rn
Triunghiul sanatatii continue
rn
"Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" este un basm romanesc scris de Petre Ispirescu.
Ne amuzam acum, in acesti ani dramatici de sensul cuvintelor : "A fost odata ca niciodata , cand ursii se bateau in coade si lupii se pupau cu mieii ". Se stie de nasterea unui singur copil, Fat Frumos, plecat de la curtea tatalui-imparat in cautarea tineretii fara batranete. Ajuns in Valea Plingerii, la niste zane si revenind in imparatia tatalui care deja era pulbere si tarana si toate schimbate, grabind sfarsitul acestui flacau devenit un batran cu plete albe tocmai datorita revenirii lui la locul nasterii.Povestea continua acum…
Sportul este un mijloc de a ne asigura o tinerete continua,un mijloc de a continua fericiti existenta.
Gandirea pozitiva, de creatie, de inovatie , de a socializa , de a invata, de a ne instrui, de a ne feri de imperfectiunile vietii zilnice printr-o morala si o alimentatie sanatoasa este o alta fateta.Traim timpuri in care pentru cateva sute de metri de deplasare se foloseste masina, se duc copiii la scoala cu masina, sunt bani doar pentru satisfacerea tuturor poftelor, etc. etc.
rn
Triunghiul alimentatiei sanatoase
rn
O fateta a dezvoltarii gandirii,corpului si mintii este de a ne alimenta sanatos.Asta in conditiile in care avem incredere in produsele mancate.Prin alimentatie sanatoasa dam corpului tot ce are nevoie:enzime, vitamine,nutrienti, minerale,etc.Prin alimentatie si miscare ne tonifiem organismul.Gasirea de jocuri,atragerea in parcuri, plimbari precum si alte activitati in aer liber sunt benefice pentru copii.Alte natiuni au adevarate programe de alimentatie , de la salate la cruditati, de la fructe la cateva "ciuguleli", etc.
rn
Triunghiul gandirii sanatoase
rn
Trilogia sport-alimentatie-gandire are o importanta foarte mare acum cand provocarile vietii sunt ispititoare , cand obezitatea e in floare, miopia la fel, incovoiatul spatelui si tinuta sportiva in contradictie iar practicile si indeletnicirile anti -miscare domina zi cu zi.O gandire sanatoasa poate evolua doar intr-un mediu sanatos, aer nepoluat, un ins instruit si motivat si o societate care doreste cu adevarat protectia vietii pe planeta Pamant.
"Arta si sportul se aseamana,cativa inving dar castiga toti" spune James H .West.