Dupa acest titlu ar putea aparea un altul , referitor la ghiocei sau berze.Aceste metafore ar face
rn
exact jocul unor sportivi , amatori sau profesionisti, care evolueaza in echipele salajene .
Caci jocurile sportive sunt pana la urma conduse , la vedere sau din umbra de fiinte colaterale
fenomenului sportiv sau ancorate efectiv in obtinerea unui succes. Vorbim aici de antrenori, delegati, arbitri, finantatori, chiar sefi de localitati.
Intocmai ca frunzele de toamna, prin comportamentul lor acestia se agita, comenteaza, dau indicatii doar de colegii lor de pe banca auzite, grabind in final, in caz de infrangere, caderea lor.
rn
OAMENII DIN UMBRA
rn
In ciuda caderii lor, cei angrenati in fenomenul sportiv pot lasa in urma lor asa zisii " oameni din umbra ".
Acestia sunt un fel de zvoneri, de ecouri, de trepadusi care fac sa se agite apele linistite ale spectacolului sportiv. Acestia cunosc ce a facut sportivul inainte cu o zi, ce a vorbit cu X persoana, ce are sa faca.
Am vazut la lucru, la antrenamente, la meciurile duminicale de fotbal zeci de fotbalisti amatori responsabili, grijulii in teren sa nu accidenteze colegii lor dar necrutatori in faza de gol !
Dar mai avem oameni care sunt in anturajul unei organizari de competitii care " poarta vorbe ", care umbresc spiritul de competitie, intr-un cuvant, sunt oameni care pot in orice moment sa umble la balanta
perceptiei generale.Acesti oameni din umbra trebuie evitati, trebuie ocoliti !
" Sunt profesor, respect meseria, m-am dedicat fotbalului, am infiintat echipa dar nu mai vrea sa stau in
starea de acum: injurii, frustrari, respect zero " a comentat un cadru didactic cu experienta situatia de
acum a fotbalului.Prin analogie, mergem la sporturile de performanta in Salaj si vedem pregatire, pasiune, munca , organizare, satisfactii profesionale si bucurii pentru suporteri.
rn
SACRIFICII IN FIECARE DUMINICA
rn
In fiecare duminica ne intalnim pe soselele Salajului cu sute de fotbalisti mergand de la Zimbor la Rus, din Salatig in Buciumi, din Ileanda la Nusfalau, tineri sau adulti , sacrificand timpul lor liber pentru o idee- aceea de a transmite mai departe ceea ce cred ei ca poate sa ne faca mai buni, mai umani, mai intelegatori .
Aceasta idee e nobila, e insusi samburele de credinta care ne lipseste de multe ori in a trata pe semenul din fata noastra.Sa nu mai vorbim de insusi termenul de profesionist, care inseamna a bloca multe din instinctele primare, a cizela si a demonstra ca mai exista si o alta fata a sportului, cea a satisfactiilor personale puse in
slujba unei idei comune ! Aceasta cere sacrificii dar fara oamenii din umbra, lasati sa piara pe limba lor.