În dimineața zilei de 25 februarie, ne-am adunat la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” din Bădăcin, într-un templu al aducerii aminte, pentru a-i aduce un omagiu celui care a fost Iuliu Maniu, dar și din nădejdea de a pune o sămânță bună pentru tinerele generații.
Evenimentul a fost deschis de primarul Șimleului, Cristian Lazăr, care, printr-un discurs emoționant și cordial, a vorbit despre visul românesc și despre importanța verticalității și a strălucirii morale în statura istorică a unui popor, urmând busola personajului creator de istorie-Iuliu Maniu.
Cunoscutul istoric Marin Pop a evocat repere biografice esențiale ale vieții lui Iuliu Maniu, scoțând în lumină conjuncturi istorice și personale ale eroului, dar și pulsiuni ale acelor vremuri. Cercetătorul a vorbit și despre miracolul restaurării ruinelor casei de la Badacin și despre campania pasionată purtată de oameni cu suflet mare, în vederea reconstituirii vestigiilor.
În discursul filosofului Mihail Neamțu, ne-am îmbogățit cu privire la dimensiunea politică, constituționalistă și intransingentă a lui Iuliu Maniu, ca om de drept, care a apărat statul de drept împotriva abuzului regimului despotic de la acea vreme. Mihail Neamțu a propus și o reflecție temeinică asupra rădăcinilor romane ale filosofiei politice ale lui Maniu, reliefând admirația și feblețea eroului pentru cetatea Romei.
După cum s-a remarcat la finele momentului, suntem astăzi nevrednici și săraci lăuntric înaintea acestor mărețe figuri istorice și suntem datori să facem mai mult, având înaintea noastră șablonul moral al acestor corifei, pentru că ”viitorul nu este un loc care ne așteaptă, ci un proiect care se construiește, cu tine, cu mine, cu noi toți.”
Și pentru că muzica este sărbătoarea simțirii, întregul moment a fost înnobilat de cântecele a doi tineri, care au emoționat publicul prin câteva piese patriotice și spirituale, dintre care ”Imnul lui Iuliu Maniu” și ”Rugă”, scrisă de Corneliu Coposu.
Dragi cititori, avem un rost măreț în devenirea omenirii, în scrierea istoriei și-n permanenta actualizare a vieții eroice a înaintașilor noștri. Suntem datori să restituim necurmat vieții noastre românești și tinerilor generații adevăratele modele și să conservăm ceea ce a fost bun și sfânt.
Mulțumim pentru această inițiativă Asociației Alianța Părinților Zalău și tuturor celor care au susținut evenimentul.