Ministerul Apărării Naționale anunță că, în anul școlar 2023-2024, în instituțiile de învățământ postliceal militar se poate intra fără examen de admitere.
Media va fi calculată doar pe baza rezultatelor obținute la examenul de bacalaureat, iar ierarhizarea candidaților se realizează strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și a opțiunilor acestora, exprimate în cererea de înscriere.
Pentru informații detaliate și consiliere, cei interesați să se înscrie la instituțiile de învățământ postliceal militar – maiștri militari și subofițeri se pot adresa personalului recrutor de la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare din județul de domiciliu.
Anunțul MApN a stârnit o serie de critici din partea colegilor de breaslă, polițiștii. Aceștia critică modul superficial de recrutare a candidaților, dar sunt de părere că metoda “doar cu buletinul” urmează a fi aplicată în curând și în cadrul MAI, ținând cont că scade interesul tinerilor pentru astfel de meserii.
“Dacă în ultima perioadă am avut mii de polițiști cu vechime de peste 25 de ani care au părăsit cele mai importante structuri ale IGPR, IGPF, IGI, dar în egală măsură și celelalte arme militarizate cum sunt Jandarmeria și IGSU, anul 2022 a venit cu o nouă lovitură puternică pentru sistem. Este vorba despre concurența înregistrată la școlile de agenți de poliție, care a marcat un record negativ, respectiv 1,16 candidați/loc. Pe surse, ne-au spus mai mulți polițiști implicați în procesul de recrutare, că zeci de candidați cărora inițial li s-a spus că nu îndeplinesc baremul la proba medicală, s-au <vindecat> ca prin miracol și au fost declarați ulterior <admiși>. Este doar o chestiune de timp până vom vedea și la MAI un comunicat prin care tinerii vor fi anunțați că vor putea deveni polițiști doar cu buletinul și nota de la bacalaureat, așa cum s-a anunțat la MApN. Este un semnal de alarmă puternic pentru cei care ne conduc și care, de altfel, sunt principalii vinovați pentru situația în care s-a ajuns”, spun sindicaliștii din rândul polițiștilor.
Sindicatul Europol consideră că de vină pentru actuala situație ar fi “politizarea excesivă a structurilor din MAI, împuternicirile succesive, concomitent cu lipsa de organizare a unor concursuri transparente, salarizarea precară și inechitabilă, condițiile de muncă, lipsa legislației care să protejeze polițiștii și să le ofere instrumentele juridice necesare pentru a fi eficienți și a furniza siguranță pentru comunitate, atacurile constante ale politicienilor demagogi cu privire la sistemul de pensii militare de stat”.