Economia Salajului nu a duduit in cursul anului trecut. Daca la nivel national industria si comertul au cunoscut o usoara crestere, Salajul s-a dovedit atipic si a mers in jos. Exporturile au jucat un rol important si in anul 2012 pentru salajeni.

Scadere de 11 procente in industria salajeana
Datele statistice arata ca productia industriala in judetul nostru a fost in scadere pana in luna noiembrie a anului trecut, comparativ cu anul 2011. Singura crestere a productiei industriale s-a inregistrat in luna septembrie. Cifrele arata ca pana la sfarsitul lunii noiembrie, agentii economici cu capital public, mixt si privat din judetul nostru au realizat o productie industriala de 2.652.154.700 de lei preturi curente, fiind in scadere cu 11 procente fata de aceeasi perioada a anului 2011. In directa corelare cu aceasta situatie se prezinta si productivitatea muncii in industria salajeana, care a scazut cu 11,3 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Interesant este ca cifra de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala in industrie a fost in crestere anul trecut. Astfel, pana la sfarsitul lunii noiembrie 2012, cifra de afaceri totala a fost de 3.286.808.300 de lei preturi curente, valoarea acesteia fiind cu 8,3 la suta mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011. Acest lucru se intampla in conditiile in care cresterea nationala a fost de 3,6 procente.

Exporturile salveaza Salajul
Si in cursul anului trecut economia Salajului a fost sustinuta de exporturi. Datele statistice arata ca exportul realizat pana la sfarsitul lunii septembrie 2012 a fost de 298.758.000 de euro, iar importul a fost de 189.158.000 de euro, rezultand un sold al balantei comerciale de 109.600.000 de euro. Cu toate ca productia industriala a fost in scadere, exporturile au crescut totusi usor in primele noua luni ale anului trecut, un 0,9 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Trei sectiuni de marfuri detin aproape 90 de procente din totalul exporturilor salajene, respectiv materiile textile si articolele din acestea (16,3 la suta), metale comune si articole din acestea (66,7 la suta) si marfuri si produse diverse (6,1 la suta). Exporturile din sectiunea materii textile au scazut in primele noua luni ale anului trecut cu 0,4 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2011. Aici a avut o pondere importanta exportul de lana, par fin sau grosier de animale, fire si tesaturi din par de cal. Exporturile din sectiunea metale comune au scazut si ele cu 1,8 la suta fata de 2011. Aici, cea mai mare pondere a fost inregistrata de exportul de produse din fonta, fier si otel. Si la sectiunea de marfuri si produse diverse au scazut exporturile cu 8,4 la suta fata de anul 2011. Ponderea exporturilor la acest capitol a avut-o mobila, aparatele de iluminat si constructiile prefabricate.
Importurile au scazut si ele, insa doar pe anumite sectiuni. Per total judet, importurile au scazut cu 11,7 la suta fata de primele noua luni ale anului 2011. In structura de marfuri a importurilor, trei sectiuni detin 65,3 la suta din total importuri, respectiv materii textile (22,3 la suta), metale comune (0,6 la suta) si masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile (22,4 la suta). Importurile de materii textile au crescut in primele noua luni ale anului trecut cu 7,5 la suta, ponderea cea mai mare reprezentand-o importul de lana, par fin sau grosier de animale, fire si tesaturi din par de cal. Si importurile de metale comune au cunoscut o crestere usoara, de 2,1 la suta, in principal pe importul de produse din fonta, fier si otel. Cea mai mare crestere a cunoscut-o importurile de masini si aparate si echipamente electrice, sectiune care a cunoscut o cestere de 59,9 la suta. Aici ponderea a fost realizata de importurile de cazane, masini, aparate si dispozitive mecanice.

Italia si Germania, partenerii preferati de salajeni
Tranzactiile comerciale preferate de firmele salajene se deruleaza cu parteneri din Italia si Germania. In ceea ce priveste exporturile, cele mai multe marfuri se duc in Italia (24,6 la suta) si Germania (16,3 la suta). Salajenii mai exporta marfuri in Canada (14,3 la suta) si in Statele Unite ale Americii (9,8 la suta). Si la importuri, Italia si Germania sunt tarile preferate de agentii economici salajeni. Din Italia vin 27,2 la suta din marfuri, iar din Germania – 25,4 la suta. Agentii economici salajeni prefera sa aduca marfuri si din zona imediat apropiata tarii noastre, respectiv Polonia (10,4 la suta) si Ungaria (9,5 la suta).