Doua multinationale duc in spate economia Salajului

La nivelul Uniunii Europene, suntem tara a carei economie depinde cel mai mult de multinationale. Jumatate (dar sa spunem exact, 48 la suta) din cifra de afaceri totala si 44 la suta din valoarea adaugata din economie sunt generate de firme straine, arata rezultatele celei mai recente cercetari realizate de prof. dr. Cezar Mereuta, pe baza datelor Eurostat, preluata de Ziarul Financiar.

Spre comparatie, în Polonia, multinationalele genereaza circa 30 la suta din cifra de afaceri totala din economie si 29 la suta din valoarea adaugata totala.
Concluzia autorului studiului este una clara: guvernul trebuie sa acorde o atentie deosebita multinationalelor. Prof. dr. Cezar Mereuta, cercetator asociat al Centrului de Macromodelare Economica al Academiei Române si membru de onoare al Academiei de Ştiinte Tehnice din România, e de parere ca ar trebui creat un departament de monitorizare a multinationalelor, care sa aiba scopul de a preveni eventualele crize.

Cvasitotalitatea firmelor salajene cu capital autohton
nu reusesc sa cantareasca nici cat o picatura in ocean

În Salaj, potrivit datelor oficiale existente la finele anului trecut, din 14.586 de firme inregistrate la Registrul Comertului, putin peste 5.000 sunt active. Aproape jumatate dintre ele nu au nici macar un angajat. De altfel, peste 80 la suta din numarul total de firme au sub zece angajati.

Cat priveste cifra de afaceri, din cele aproximativ 5.000 de firme, in jur de 1.500 au cifra de afaceri zero. Aproape jumatate din numarul total al firmelor salajene au o cifra de afaceri sub zece mii lei. Mai putin de zece la suta au cifra de afaceri peste un milion de lei.
Din punct de vedere al profitului, in jur de 40 la suta dintre firmele salajene se declara pe minus, iar circa 20 la suta au facut profit zero anul trecut. “n jur de zece la suta au profit anual de peste o suta de mii de lei.
Polarizarea economiei este evidenta si in Salaj. Primele zece companii cu capital privat romanesc din judet au impreuna o cifra de afaceri de trei ori mai mica decat cea mai mare companie din judet,
Tenaris Silcotub, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, a avut in 2015 o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de lei, spun analistii de la Ziarul Financiar, si un profit net de aproape 279 milioane lei.
De celalata parte, cele mai mari zece companii romanesti din Salaj au avut anul trecut o cifra de afaceri de 573 milioane de lei, reprezentand 8 la suta din rulajul tuturor firmelor din judet.

Tenaris Silcotub si Michelin sunt strainii care tin Salajul pe picioare

 

Faptul ca fara Tenaris si Michelin economia Zalaului ar fi la pamant l-au recunoscut si autoritatile locale. Din analiza evolutiei sectorului privat local realizata anul trecut de Primaria Zalau si expusa in Strategia de Dezvoltare a orasului reiese ca cele doua companii straine – Tenaris si Michelin – carora li se mai adauga si compania Universal, cu capital autohton, sunt cele care tin pe picioare economia locala.
Analiza a fost realizata pentru perioada 2010 – 2014 (2014 este anul cu ultimele date disponibile), pe baza datelor de la Registrul Comertului si a unor estimari proprii, realizate cu privire la cifrele de afaceri si profiturile firmelor importante din Zalau.
Potrivit datelor Primariei, Tenaris avea în 2015 o cifra de afaceri de 2.045.554.557 lei si un profit net de 278.830.803 lei. Evolutia numarului de salariati ai companiei denota o crestere în toata perioada 2009 – 2015, la momentul analizei cresterea fiind de 18 la suta fata de anul 2008 la nivel de grup si 13 la suta la nivelul unitatii din Zalau, în conditiile în care firma aproape ca si-a triplat cifra de afaceri în perioada 2009 – 2015.
Grupul Michelin, parte a grupului francez Michelin, cu afaceri globale de circa 22 miliarde de euro si peste 100.000 de angajati in total, detine în Zalau doua unitati de productie: fabrica de anvelope si fabrica de cord metalic. Cifra de afaceri a Michelin Zalau este de 2.095.523.404 lei. În cazul Grupului Michelin, datele arata o scadere a numarului de angajati în perioada 2008 – 2014. În anul 2015, firma a avut 1.383 angajati, din care 1.084 la nivelul unitatii producatoare de anvelope.