Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, joi, ca Romania are nevoie de doua miliarde de euro pentru echiparea spitalelor cu aparatura medicala moderna si ca, in 2009, in ciuda dificultatilor economice, investitiile publice in domeniul sanatatii vor continua. „Exista foarte multe lucruri de facut in sistemul public de sanatate. Numai pentru echiparea spitalelor cu aparatura medicala moderna, Romania are nevoie de 2 miliarde de euro pentru a ajunge la nivelul de baza al dotarilor din tarile membre UE. Este imposibil sa putem acoperi aceasta nevoie intr-un singur an. Dar, cu siguranta, putem face pasi in aceasta directie”, a declarat Bazac, la deschiderea oficiala a Expozitiei Internationale Rommedica, editia a XIX-a.
Bazac a spus ca vrea sa transmita „un mesaj pozitiv” din partea Ministerului Sanatati ca ordonator de credite si organism de reglementare si ca, „in ciuda dificultatilor economice, investitiile publice in Sanatate vor continua”. „Astfel, doresc sa va comunic in premiera faptul ca vom finanta cu circa 70 milioane de euro dotarea cu echipamente a unitatilor ATI din spitale in 2009. Tot in acest an vom investi, impreuna cu Banca Mondiala, peste 10 milioane de euro in echipamente pentru camerele de primiri urgențe din spitalele mici din țara. De asemenea, 7 noi spitale judetene de urgenta au finantarea asigurata si se afla in proces de licitare. Alte 8 spitale, pentru care cautam solutii de finantare in sistem public-privat, sunt in faza de analiza de oportunitate si prioritizare”, a precziat ministrul Sanatatii.
Sustinand ca nu este „adeptul experimentelor si al risipei de energie”, Bazac a aratat ca trebuie valorificate acele modele care s-au dovedit functionale in alte sisteme din Europa si din lume. „Parteneriatul public-privat in Sanatate este un model pentru Romania, pe care intentionez sa il sustin in convingere si in actiune”, a declarat Bazac.
Ministrul a spus ca un alt model functional este cel al asigurarilor de sanatate complementare. „El va aduce in sistem competitia pentru finantare intre unitatile medicale, mai multe oportunitati de dezvoltare pentru acestea, eficienta si servicii mai bune pentru pacienti. La sfarsitul anului vom finaliza formula pentru acest sistem de asigurari. Cred cu tarie ca este necesar si imi doresc sa devina realitate incepand cu anul viitor”, a declarat Bazac. Totodata, Bazac intentioneaza sa finalizeze pachetul minim de servicii la 1 iulie, dupa aceea urmand sa inceapa procedurile, dezbaterile, astfel incat pana la sfarsitul anului sa fie finalizata formula sistemului de asigurari de sanatate complementare.
Prezent la deschiderea Rommedica, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, si-a exprimat speranta ca la acest targ sa gaseasca lucruri novatoare care sa poata fi utilizate in sistem „pentru ca costurile pot scadea daca exista performanta in sistemul de sanatate si ca poate aceasta tehnologie inovatoare sa fie achizitionata si la preturi mai mici”.