Echipajele SJA Sălaj care au participat la concursul național de la Sibiu au obținut locul 5 la Ambulanțe B1 și locul 13 la Ambulanțe B2

Serviciul Județean de Ambulanță Sălaj a participat la sfârșitul săptămânii trecute la Concursul Național de Ambulanță de la Sibiu. Cadrele medicale din SJA Sălaj au reușit să se claseze în top. Din totalul de 39 de unități prezente din întreaga țară, SJA Sălaj s-a clasat pe locul cinci la categoria Ambulanțe de tip B1 (cu medic) și pe locul 13 la categoria Ambulanțe de tip B2 (doar cu asistent medical).
Concursul s-a desfășurat pe durata a două zile și, pentru fiecare categorie, a constat din două probe în care s-a verificat rapiditatea cu care o ambulanță intervine la un caz și modul în care gestionează cazurile la care intervin. Concret, medicul, asistentul medical și ambulanțierul au stat izolați într-o cameră, fără telefon mobil și fără alte mijloace de comunicare, doar cu stația de intervenții pornită. La un moment dat au primit semnalul de urgență și locul unde trebuie să se deplaseze. Echipajul B1 cu medic a trebuit să intervină în cel mai scurt timp la o simulare de sinucidere, iar echipajul B2, cu asistent medical, a trebuit să intervină la o gravidă în opt luni jumătate găsită leșinată.
Echipajul sălăjean de tip B1, cu medic, care a ocupat locul al cincilea, a fost format din medicul Iosif Balint, asistent medical Rodica Ardelean și ambulanțier Andrei Katuna. Echipajul B2 care s-a clasat pe locul 13 a fost format din asistentul medical Elena Micel și ambulanțierul Adrian Onicaș.
La categoria B1, pe primul loc s-a clasat echipajul din Timiș, cu 372 de puncte, urmat de echipajul din București, cu 345 de puncte, și echipajul din Vaslui, tot cu 345 de puncte. Locul al treilea a fost adjudecat de SJA Iași, cu 314,5 puncte, iar pe patru a fost SJA Hunedoara, cu 266,5 puncte. Sălajul a obținut 258 de puncte. Următorul după Sălaj a fost județul Brașov cu 252 de puncte.
La categoria B2 primul județ a fost Timiș cu 418 puncte, urmat de Constanța stop_coloana cu 389,5 puncte, și Vaslui cu 388 de puncte. Sălajul s-a clasat după Giurgiu, cu 256 de puncte.
“Sunt mulțumit de ceea ce au reușit participanții din Sălaj. Concursul acesta, unde s-au simulat cazuri reale, arată cât de bine pregătite sunt serviciile de ambulanță, iar rezultatul scoate în evidență faptul că ambulanța Sălaj este pregătită să intervină în orice situație, în cel mai rapid timp atunci când e solicitată”, a spus managerul SJA Sălaj, Liviu Balint.
Modernizări importante la Ambulanța Sălaj
Managerul SJA Sălaj, Liviu Balint, ne-a anunțat ieri că lucrările de modernizare a substațiilor de ambulanță din Cehu Silvaniei și din Jibou sunt 99 la sută finalizate, ceea ce înseamnă că ultimele finisări se fac săptămâna aceasta. Se lucrează intens și la stația de ambulanță de la Zalău, care va căpăta o nouă față, oferind condiții mai bune personalului care lucrează în instituție. Managerul SJA Sălaj a mai avut în plan anul acesta și realizarea de clădiri noi pentru alte substații, dar și realizarea unei spălătorii pentru ambulanțe, pe care speră să le poată face în anul 2016. Noutatea SJA Sălaj este că va fi dotat în curând cu un incubator de transport pentru nou născuți. La începutul lunii noiembrie, Ministerul Sănătății a alocat suma de 42.000 de lei pentru dotarea SJA Sălaj cu o astfel de autospecială. Totodată, SJA Sălaj a mai primit 120.000 de lei pentru echiparea a două noi ambulanțe.