Primarul Radu Capalnasiu a organizat ieri „in regim de urgenta” o conferinta de presa pentru a face publica ingrijorarea primariei fata de intentiile firmei ungare E-Star de a intrerupe distributia agentului termic in sistem centralizat in municipiu. Implicit, reiese ca firma E-Star – care a facut in 2010 lucrari de reabilitare a retelei de distributiei a agentului termic produs de Uzina Electrica (fostul CET) – are aceasta posibilitate, desi dupa nereusita investitiei in Zalau s-a retras din parteneriatul pe care l-a semnat in 2010 cu Primaria Zalau. in acest parteneriat, primaria avea o participare de 49 la suta, restul de 51 la suta revenind E-Star, care asigura si managementul. E-Star intentiona sa deschida si o capacitate de productie a energiei termice, pentru care a achizitionat un teren in zona Uzinei Electrice. Firma maghia-ra a avut insa probleme financiare si a renuntat sa continue investitia prin care dorea sa-i determine pe zalauani sa renunte la centralele de apartament si sa revina la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic in locuinte. in prezent, in Zalau mai sunt in sistemul centralizat doar 200 de consumatori casnici si 45 de institutii publice, majoritatea scoli.
Disputa in instanta intre Primarie si E Star nu si-a gasit inca o rezolvare, procesul fiind unul de durata, astfel ca E Star dispune deocamdata de retea. E-Star a cedat drepturile asupra retelei de distributie reabilitate in Zalau firmei mama E Star Budapesta, aflata acum in insolventa, care cere primariei Zalau sa o despagubeasca pentru lucrarile efectuate, chiar daca nu si-a respectat contractul.
Problema este deosebit de grava, fiindca multe imobile risca sa ramana fara energie termica, inclusiv scolile si gradinitele, care intra in lista consumatorilor in sistemului centralizat. ‘‘Nu vreau sa spun toate problemele pe care le-am intalnit de-a lungul timpului, am incercat sa facem acest lucru fara atata valva’’, spune Capalnasiu. Edilul este profund ingrijorat de posibilul impact social, provocat de nemultumirea cetatenilor. El subliniaza in continuare faptul ca ‘‘Primaria Zalau nu are niciun strop de vina si ca de la inceputul parteneriatului cu firma ungara au existat nereguli referitor la respectarea programului de investitii, documentatia necesara, fapte care au condus la o negociere greoaie intre cele doua parti’’ .
‘‘S-a incercat rezolvarea acestor divergente pe cale amiabila’’ , sustine primarul. Cu toate acestea, definitivarea va veni din partea instantei, urmand a se investiga modul in care s-a formulat cererea de insolventa a firmei din Budapesta, impreuna cu plangerile penale care exista in acest caz.
Reprezentantii firmei maghiare asteptau o oferta clara pentru recuperarea costurilor de modernizare a retelei in Zalau, „numai ca acest lucru presupune proceduri care sunt mai complicate decat in cazul a doua societati comerciale. Procedurile de achizitie sunt diferite la nivelul administratiei publice, iar demersul este unul complicat, spune primarul . In principiu, trebuie realizata o evaluare a magistralei, abia mai apoi se pot purta negocieri, urmand ca plata sa fie efec-tuata dupa aprobarea bugetului, cel mai probabil in luna aprilie a anului curent.
Potrivit informatiilor de ultima ora furnizate de Primaria Zalau, administratia locala a reusit ieri dupa amiaza o negociere cu reprezentantul firmei E-STAR. Ambele parti au convenit ca reteaua de energie termica sa nu fie inchisa, cu angajamentul din partea primariei ca va face demersuri pentru procedura de evaluare si achizitionare a retelei reabilitate de maghiari.
Conform contractului semnat in 2010, E-Star trebuia ca in 2011 sa investeasca in sistemul de termoficare aproape 6 milioane de euro. In realitate, maghiarii au investit doar 1,5 milioane de euro. In vara anului trecut, valoarea penalitatilor pretinse de Primarie era in suma de 85.300 de euro si reprezinta 2 la suta din investitiile nerealizate. In acest context, pentru ca Primaria Zalau avea de incasat de la E-Star Distriterm penalitati, municipiul anunta ca nu va aloca unitatilor de invatamant sumele necesare platii facturilor pentru energia termica si nici nu va achita penalitati „atata timp cat nici operatorul E-Star nu si-a indeplinit obligatiile contractuale”. Potrivit legii, pana la sfarsitul anului 2012, E-Star trebuia sa asigure furnizarea energiei termice catre consumatorii racordati la sistemul centralizat, urmand ca din 2013 Primaria Zalau sa gaseasca noi solutii.