In Salaj, numarul cazurilor de persoane intoxicate cu ciuperci otravitoare in aceasta perioada este alarmant. Datele emise de reprezentantii Serviciului de Statistica Medicala din Salaj arata ca luna aceasta au ajuns la Unitatea de Primire a Urgentelor Salaj (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau 15 persoane, ca urmare a consumului de ciuperci. Si abia trecem de prima decada a acestei luni. Un caz aparte este al baietelului de 11 luni din localitatea Hida, care a ajuns in data de 4 iunie la Urgente, cu diagnosticul intoxicatie acuta cu ciuperci. Copi-lul a fost tratat de medicii din Zalau, dupa care a fost tansferat la Clinica de Pediatreie II din Cluj-Napoca. Tot saptamana trecuta au fost internate in spital alte doua persoane, din cauza consumului de ciuperci. Aceleasi statistici arata ca anul trecut, in luna mai, au ajuns la Urgente 42 de salajeni intoxicati cu ciuperci, iar in iunie 18. Perioada iunie-octombrie a anului 2010 a fost o adevarata provocare pentru echipele medicale de la Urgente din Zalau. In luna iunie a anului 2010 au ajuns la Urgente din cauza consumului de ciuperci otravitoare 25 de persoane, in iulie – 19, in august – 12, in septembrie – 61, iar in octombrie – 25.
Intoxicatiile cu ciuperci pot avea repercusiuni grave
Cazurile de intoxicatie apar in momentul in care oamenii confunda ciupercile otravitoare cu cele comestibile. Exista numeroase ciuperci otravitoare care isi schimba intr-o oarecare masura aspectul, devenind asemanatoare cu cele comestibile, cu mici particularitati pe care culegatorul nu le observa sau adesea le omite. Specialistii afirma ca <> nu se sustine. Simptomele intoxicatiei cu ciu- perci variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de to-xina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie (timpul scurs de la ingestie pana la aparitia manifestarilor clinice). Intoxicatiile cu perioada de incubatie scurta – cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim trei ore de la consumul ciupercilor, se pot manifesta prin scaderea tensiunii, halucinatii, lacrimare, micsorarea pupilei sau scaderea pulsului. O modalitate de a preveni intoxicatiile este evitarea consumului de ciuperci culese de pe camp, din padure sau cumparate de la diversi comercianti neautorizati, asupra carora exista indoieli privind comestibilitatea lor.
Daniela Zaharia, medic nutritionist in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, nu recomanda sub nici o forma consumul de ciuperci din padure. „Ciupercile comestibile pot fi foarte usor confundate cu cele otravitoare”, sustine medicul nutritionist, explicand ca repercusiunile pot fi grave. In functie de toxicul pe care il are ciuperca, se poate ajunge si la deces.
E bine de stiut
Exista in popor anumite metode pentru a verifica sau chiar diminua din gradul de toxicitate a ciupercilor:
La contactul dintre o ciuperca otravitoare si un obiect de argint (de obicei un tacam), acesta din urma se innegreste. Innegrirea argintului este determinata de degajarea hidrogenului sulfurat.
Daca se gatesc si se tin in otet, ciupercile isi pierd din toxicitate.
Prin aruncarea apei in care s-au tinut ori s-au gatit ciupercile, se micsoreaza toxicitatea acestora.