Astfel, toate cladirile unitatilor de invatamant construite inainte de 1978 vor fi expertizate si incadrate in clasa corespunzatoare de risc seismic pana in 2021! Legea a fost promulgata marti, 8 octombrie, de presedintele Klaus Iohannis.
Cei care vor furniza aceste date sunt primarii, care trebuie sa faca un inventar al scolilor construite inainte de 1978. Imediat dupa, se va trece la consolidarea unitatilor de invatamant cu fonduri de la bugetul de stat.
Atat parintii cat si profesorii, vor afla cat de sigure sunt constructiile in care copiii isi petrec o buna parte din viata. Odata verificate, scolile sau liceele nesigure vor trebui consolidate.
In caz contrar, vor fi date amenzi intre 1.000 si 10.000 lei pentru conducatorii de institutii de invatamant care impiedica expertizarea si consolidarea cladirilor pe care le administreaza.
Pe 11 septembrie 2019, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege initiat de senatorul USR Cristian Ghica. "Numarul unitatilor scolare din Romania este evaluat de Institutul National de statistica pe nivele: anteprescolar si scolar (cca. 12.500 unitati), primare si gimnaziale (cca. 5.000), special primar si gimnazial (cca. 160), liceal (cca. 1.650), profesional si postliceal (cca. 1400) si universitar (cca. 100). In aceste unitati isi desfasoara activitatea un numar de 3.578.600 elevi si studenti si 236.200 cadre didactice, fara a include personalul auxiliar, care sunt expusi riscului in cazul unui seism. Acest risc este cu atat mai ridicat cu cat utilizatorii acestor spatii nu isi pot manifesta vointa de a folosi sau nu acel spatiu. Astfel, spre deosebire de locatarii sau potentialii cumparatori ai unor imobile intr-un bloc de locuinte sau unui spatiu comercial marcate pentru risc seismic, beneficiarii actului didactic sunt repartizati unei unitati de invatamant, drept pentru care cade in sarcina statului sa se asigure ca activitatea de invatamant se desfasoara in bune conditii pentru toti actorii implicati", arata initiatorul, in expunerea de motive.
Doar cladirile expertizate dupa 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare, iar expertizele tehnice pentru incadrarea cladirilor in clasa de risc seismic si fundamentarii masurilor de interventie vor fi finalizate pana pe 1 iulie 2024.
"Neinceperea sau impiedicarea in timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la indeplinire a prevederilor de catre conducatorii institutiilor publice care au in administrare constructii cu destinatia de unitati sau institutii de invatamant care au fost construite inainte de anul 1978 se va sanctiona cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei", arata legea promulgata de Klaus Iohannis.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor va fi facuta de organele cu atributii de control ale primariilor municipiilor, oraselor si comunelor.