Salariul minim brut pe economie se va majora de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, în urma unei decizii luate în Consiliul Național Tripartit, care reunește Guvernul, patronatele și sindicatele.
Măsura a fost anunțată într-un comunicat oficial al Guvernului.
”Am stabilit în Comitetul Național Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze între 47 și 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%). De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Aproximativ 1 milion de persoane vor beneficia de măsură
Potrivit lui Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, efectele majorării salariului minim pe economie se vor produce asupra a aproximativ 1 milion de salariați din România.
”Ca să realizaţi dimensiunea impactului, discutăm de circa 1 milion de persoane doar cu salarii cuprinse între 3.700 de lei şi 4.050 de lei care vor beneficia de această creştere. Valoarea salariului net este de 2.550 de lei. (…) Evident, această creştere de salariu minim va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă”, a declarat Dumitru Costin.
Salariul minim pe economie reprezintă cea mai mică sumă pe care un angajator este obligat să o plătească unui angajat pentru munca prestată, conform legislației. Acesta este stabilit de guvern și are rolul de a proteja angajații, asigurându-le un venit minim care să acopere necesitățile de bază.
Fiecare țară, și uneori fiecare regiune dintr-o țară, poate avea un nivel diferit al salariului minim, adaptat la costurile locale ale vieții și condițiile economice.