Sala ”Avram Iancu” a Primăriei Zalău a găzduit joi, 22 septembrie, recepția oficială a lucrărilor la Cinematograful Scala, după trei ani în care s-au derulat lucrările și după 17 ani în care unicul cinematograf din județul Sălaj a stat cu lacătul pe ușă.
Executivul Primăriei, alături de reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții (CNI), de reprezentanții firmelor care au executat lucrările, de toți cei implicați în implementarea proiectului de readucere la viață a unicului cinematograf din Zalău și din județ, au stat la aceeași masă și și-au spus gândurile la final de proiect. Unul deloc ușor, de a transforma un imobil dintr-o ruină într-un loc modern, civilizat, de care vor beneficia mii de sălăjeni de acum înainte.
Așa cum au mărturisit toți cei implicați, au fost multe obstacole pe drum. De la întabularea corectă a imobilului, la modificări de proiect, la obținerea finanțării, la executarea lucrărilor. Au trecut șase ani de la inițierea proiectului de către Ionel Ciunt, perioadă cu modificări de studii și documentații, depunerea proiectului la Compania Națională de Investiții, semnarea contractului și predarea amplasamentului, licitații, astfel că începerea lucrărilor a avut loc abia în noiembrie 2019.
În 2020 a venit și pandemia, lucrările au fost stopate o perioadă, apoi CNI a prelungit termenul pentru finalizarea investiției, iar Primăria Zalău a finalizat între timp și reabilitarea blocului Scala.
În 2021, au urmat procedurile de angajare a personalului, s-au achiziționat echipamentele, iar după recepția lucrărilor, amplasamentul va fi predat de către CNI Primăriei Zalău.
Cinematograful Scala a fost reabilitat prin Programul Național de Construcții de Interes Public și Social, Compania Națională de Investiții fiind semnatarul și gestionarul reabilitării, la solicitarea municipalității. Beneficiarul acestui proiect este comunitatea din Zalău, așa cum a precizat primarul Ionel Ciunt, valoarea lucrărilor fiind de peste 16 milioane de lei.
Ionel Ciunt: ”În 2016 am promis. Azi, o comunitate întreagă este beneficiarul preocupărilor noastre constante”
Povestea reabilitării cinematografului a fost folosită în fiecare campanie electorală: 2008, 2012, 2016. Închis în 2005, preluat de Primărie cinci ani mai târziu, Scala a ajuns o ruină, un imobil aproape distrus.
În 2016, și candidatul Ionel Ciunt a promis tinerilor, chiar și în cadrul dezbaterilor publice cu asociațiile de elevi, că va reabilita acest obiectiv. După șase ani de la acel moment, la recepția lucrărilor, Ionel Ciunt și-a descărcat sufletul, spunând că a onorat o promisiune făcută în special generației tinere: ”Îi mulțumesc lui Dumnezeu și tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Atunci, tinerii poate nu au crezut. La inaugurare, îmi doresc să fie toți prezenți”.
”Suntem la momentul recepției la finalul lucrărilor unui obiectiv extrem de important din punctul nostru de vedere, care lipsea din viața publică a comunității noastre – Cinematograful Scala. Din 2005, de când a fost închis cinematograful, Zalăul cred că a fost singurul municipiu reședință de județ care nu a avut un cinematograf, iar acum, din fericire, va avea un cinematograf și un planetariu care va satisface curiozitățile științifice ale generațiilor mai tinere decât noi. Primăria Zalău a preluat în 2010 acest imobil într-o stare avansată de degradare. Să vă imaginați că acest imobil a fost debranșat de la toate tipurile de utilități și, când am intrat prima dată acolo, în 2016, ne-am îngrijorat foarte tare. Personal, mi-am pus întrebarea dacă va ieși ceva din acest imobil. Astăzi, există în locul respectiv o sală mare de cinema 2D cu 215 locuri, un planetariu cu 29 de locuri. Într-un timp relativ scurt va avea acces toată lumea și vă veți convinge atunci de transformare. Mai avem câțiva pași, autorizările necesare de la ISU, DSP, de la Centrul Național al Cinematografiei, încheierea contractelor cu casele de difuzare a filmelor. Sala mare vom dori să o folosim și ca sală de spectacole și vom valorifica această posibilitate. Acest tip de investiții o să continue în municipiu pentru că ne dorim ca tinerii plecați să se întoarcă, iar cei care sunt în Zalău să aibă toate facilitățile de petrecere a timpului liber aici. Am convenit cu reprezentanții CNI ca, la momentul predării acestui obiectiv către Primărie, să organizăm un moment festiv la care să-l invităm pe domnul ministru al Dezvoltării și pe alți membrii ai Guvernului. Aș vrea să închei, cu riscul de a-mi atrage critici de la neoprogresiști, prin a-i mulțumi lui Dumnezeu, în primul rând, că am finalizat acest proiect și, ca să nu uit pe niciunul dintre colegii mei care au pus umărul la realizarea acestui obiectiv, o să spun că aduc mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în acest proiect”, a declarat în cadrul întâlnirii Ionel Ciunt, primarul Municipiului Zalău.
Ce oferă publicului noul Complex Scala
Reprezentantul CNI a precizat că reabilitarea Cinematografului Scala a fost o provocare mare. S-a modificat proiectul pe parcurs, din sală cu 500 de locuri, pentru că ”e greu în ziua de azi să umpli o astfel de sală”, în trei săli. Scala a devenit astfel un complex multifuncțional în care se pot organiza diferite evenimente.
”S-a modificat proiectul tehnic pe parcurs, dintr-o sală mare de 500 de locuri am decis să facem trei mai mici… un fel de complex multifuncțional – sală de spectacole, de conferințe, cinematograf, zonă de intrare amenajată ca zonă cu funcțiune mixtă, planetariu. Echipamentele sunt echipamente de ultimă generație, proiectoare cu laser, sistem de sunet deosebit, dar… vă veți convinge la primul film vizionat. Nu a fost ușor, a fost și pandemia, acum ne bucurăm că suntem la final”, a precizat Ioan Timiș, reprezentantul Companiei Naționale de Investiții.
Noul cinematograf dispune de o sală mare de cinema 2D cu 245 locuri, plus alte două locuri pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, un planetariu digital cu 29 de locuri şi o sală mică de cinema 3D cu 40 de locuri, două dintre ele pentru persoanele cu dizabilităţi.
În noua sală este montat un ecran de 10 mp, iar poziţia scaunelor a fost reconfigurată în trei zone separate prin culoare de acces.
Planetariul, singurul digital din vestul României, este unul de tip ”casă în casă”, într-o sală rotundă, în plan cu o alveolă în formă de dreptunghi pe unde se face accesul în sală. Plafonul a fost închis cu o cupolă care reprezintă ecranul de proiecţie al planetariului. În foaierul imobilului va fi cafenea cu o capacitate de circa 40 de locuri, mobilată cu fotolii şi mese.
”Prin modernizarea și reabilitarea cinematografului, clădirea are azi un aspect futurist în interior cu instalații moderne și posibilități multiple de a petrece timpul liber într-un cadru relaxant pentru public, iar la exterior se va încadra perfect în arhitectura urbană a orașului și va fi un punct de referință important având în vedere poziționarea sa în centrul orașului, prezența sa fiind remarcată atât prin arhitectura fațadei dar mai ales prin totemurile și panourile publicitare exterioare care anunță spectacolele”, spun reprezentanții Primăriei.
De unde s-a pornit…
Primii pași ai proiectului actual de reabilitare a cinematografului s-au făcut în august 2016, când consilierii locali de la acea vreme au votat proiectul pentru alocarea de fonduri suplimentare pentru întabularea corectă a locației în proprietatea Municipiului, refacerea studiului de fezabilitate, apoi Primăria Zalău a depus proiectul spre finanțare Companiei Naționale de Investiții.
Contractul de lucrări aferent proiectului ce a vizat reabilitarea, modernizarea, dotarea şi extinderea cinematografului a fost semnat la data de 4 aprilie 2019, la Zalău, de către preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu şi de reprezentantul constructorului, TCI Cluj-Napoca. La întâlnirea de atunci au fost prezenţi şi viceprim-ministrul și ministru al Dezvoltării Regionale la acea vreme, Daniel Suciu, secretarul de stat Adrian Ionuţ Gâdea, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi parlamentarii sălăjeni ai vremii.
Abia în 2019 au debutat efectiv lucrările, însă lock-downurile din 2020 au devansat termenul final de execuție. Contribuția Municipiului Zalău la acest proiect este de 249 de mii de euro, inclusiv TVA, iar lucrările prevăzute în proiect au fost lucrări de demolare (corpul B), asigurarea utilităților, studiul de fezabilitate, lucrări de instalații electrice, finisaje interioare și exterioare, montaj sisteme audio-video, dotări cu echipament tehnologic audio-video și mobilier.