Dupa scandalul carnii de cal, al pestelui oceanic infestat cu paraziti, iata ca nici laptele nu scapa de toxine. O avalansa de notificari venite prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje l-a determinat joi pe presedintele. Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Mihai Turcanu, sa dispuna controale la nivel national pe piata laptelui. Motivul il constituie depistarea aflatoxinelor peste limita admisa in mai multe probe. Tot joi, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, declara: „Au inceput controalele in Romania. Pe masura ce facem aceste controale descoperim noi si noi lucruri. Sunt cateva situatii de alerta, ultima vizeaza zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care contine aflatoxina. S-a identificat si un procesator din Romania cu lapte cu aflatoxina”
Aflatoxinele sunt compusi toxici, cu efect demonstrat cancerigen produs de aparitia unor spori ai ciupercii din genul Aspergillus in furaje depozitate defectuos. Conditiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, cresterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate si temperatura ridicata si lipsa ventilatiei. Cum Ungaria este principalul furnizor de lapte pentru procesatorii din Romania, in special pentru cei din Ardeal, nu-i exclus sa intalnim ceva aflatoxina si prin judetul nostru.
Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj sunt in alerta. Potrivit lui Mircea Martin, directorul executiv al institutiei mentionate, „am demarat controale in ferme zootehnice, la procesatorii de lapte, la centrele si punctele de colectare a laptelui din judet. Unitatile sunt supravegheate de autocontrol si de contoalele oficiale ale inspectorilor nostri.”
Precizam ca in judetul Salaj nu exista posibilitatea de a efectua analize pentru depistarea aflatoxinei din lapte sau din furaje, pentru ca pur si simplu nu exista aparatura necesara acestei operatii. Nu este cazul sa intram in panica, dar nici nu putem sta cu mainile in san stiind ca aflatoxina are efect cancerigen, iar incidenta cancerului la noi este in crestere si este a doua cauza de deces.