Sălăjenii işi caută dreptatea in instanţe in care un judecător trebuie să soluţioneze peste o mie de dosare pe an, un volum de muncă dublu faţă de anul trecut.
Un judecător sălăjean trebuie să soluţioneze peste o mie de dosare pe an. Volumul de muncă s-a dublat faţă de anul trecut.
Instanţele de judecată din Romania au sărbătorit ieri “Ziua Europeană a Justiţiei Civile”, ocazie cu care la nivelul Tribunalului Sălaj şi a instanţelor din circumscripţia acestuia au fost organizate acţiuni de tipul “uşilor deschise”. Deşi această zi ar trebui să fie una de sărbătoare pentru instanţele de judecată, “Tribunalul Sălaj să găseşte in momentul de faţă intr-o situaţie deosebit de delicată”, a declarat judecătoarea Petronela Năsăudean, pre-şedintele Tribunalului.
Peste o mie de dosare la un singur judecător
Potrivit magistratei, pe rolul instanţei sunt de soluţionat momentan 11.226 de dosare, iar acest volum de muncă este susţinut de numai 11 judecători. In 2010 volumul de muncă al Tribunalului Sălaj s-a dublat faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins un prag istoric al numărului de dosare aflate pe rol. Situaţia nu este una roz nici la judecătorii. “La Judecătoria Zalău, şapte judecători au de soluţionat un număr de 8.589 de dosare, deşi schema de personal prevede un număr de 12 posturi de judecători”, a completat Năsăudean. Cea mai dramatică situaţie este la Judecătoria |imleu Silvaniei, unde doi judecători trebuie să soluţioneze 3.022 de dosare aflate pe rol. La polul opus se află instanţa din Jibou, unde trei judecători se ocupă de “numai” 1.705 dosare.
Lipsă acută de grefieri şi săli de judecată
Pe langă numărul mare de dosare, instanţele sălăjene să confruntă şi cu deficit de personal auxiliar de specialitate, grefierii fiind obligaţi să lucreze şi cate 10-12 ore pe zi. ^Nu suntem acoperiţi nici in ceea ce priveşte personalul auxiliar de specialitate, mai exact grefierii. Aceştia lucrează cate 12 ore pe zi şi imi este frică să nu avem necazuri să se imbolnăvească careva”, ne-a spus Petronela Năsăudean. O altă problemă a Tribunalului Sălaj este legată de cheltuielile pe bunurile materiale. Sălile de judecată ale Tribunalului Sălaj şi Judecătoriei Zalău au devenit neincăpătoare. “Stăm la rand pentru a intra in sală deoarece sunt mai multe complete de judecată intr-o zi, iar Tribunalul are o singură sală”, a declarat judecătorul Balazs Arpad.
Judecătoria Simleu, la un pas să ajungă in stradă
Ghinioanele par să se ţină lanţ de Judecătoria |imleu Silvaniei. După ce are numai doi judecători la 3.022 de dosare, instanţa se poate trezi scoasă in drum de Raiffeisen Bank, proprietarul clădirii in care işi are sediul in momentul faţă. Banca i-a somat pe magistraţi că doreşte să scoată la vanzarea clădirea, iar instanţa trebuie să-şi găsească un sediu cat mai repede posibil. Situaţia in care se află Judecătoria de la poalele Măgurii a ajuns şi la urechile ministrului Justiţiei şi ale Curţii de Apel Cluj. “Ministerul Justiţiei este preocupat de situaţia de la |imleu şi sperăm că această clădire scoasă la vanzare de către bancă să poată fi cumpărată pentru că nu am găsit o altă locaţie adecvată unei instanţe”, a conchis Petronela Năsăudean.
Elevii au avut ocazia să vadă cum se munceşte in justiţie
Ziua Europeană a Justiţiei Civile a avut ca scop consolidarea relaţiei de incredere intre cei care infăptuiesc actul de justiţie, magistraţii, şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii. La această iniţiativă a instanţei sălăjene au răspuns pozitiv doar două clase de liceu, de la Colegiul Naţional Silvania şi Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai”. Elevii prezenţi au avut posibilitatea vizitării tuturor incăperilor care au relevanţă pentru activitatea instanţelor şi le-au fost date explicaţii in legătură cu circuitul dosarelor şi etapelor procesuale pană la soluţionarea unei cauze.