La 30 de ani de la apariția primului număr al prestigioasei reviste „Memoria”, Fundația culturală Memoria a organizat concursul național de publicații privind comunismul.
Juriul a fost format din istorici și literați cu preocupări recunoscute în domeniul istoriei comunismului.
Premiul pentru cea mai bună culegere de documente a fost acordat lui Dr. Marin Pop, șef secție Muzeografie-muzee locale în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă-Zalău, pentru volumul „Corneliu Coposu sub lupa Securității (declarații, corespondență conferințe și scrieri inedite)”, apărut la Editura „Vremea”, București, 2020, cu sprijinul Fundației Corneliu Coposu.
Autorul și-a propus să introducă în circuitul ştiinţific informaţii inedite referitor la unele declaraţii din timpul anchetelor la care a fost supus încă din anul 1945, cu ocazia marii demonstraţii pro-monarhiste şi anticomuniste, precum şi cele care au urmat în perioada comunistă. Ele au fost selectate de către autor şi fac referire la evenimente, persoane şi aspecte de viaţă cotidiană în timpul regimului comunist. De asemenea, regăsim în volum corespondenţa pe care a purta-o cu diverse persoane, interceptată şi multiplicată de către Securitate şi diverse scrieri inedite, confiscate de către Securitate cu ocazia numeroaselor percheziţii domiciliare.
Structurat pe trei capitole, demersul științific are la bază informațiile studiate în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, respectiv Dosarul de Urmărire Informativă (38 volume, fiecare volum având aproximativ 1.000 de file), Fondul Penal şi unele dosare din Fondul Documentar, care fac referire la Corneliu Coposu.