Dovleacul face parte din aceeasi familie cu castravetele (Cucurbitacee) si este originar din America, fiind probabil cultivat pentru prima oara in partea de nord a Mexicului, in urma cu 8.000-10.000 de ani. Planta a fost introdusa in Europa prin secolul XV-XVI. Primii dovleci au traversat Atlanticul impreuna cu Cristofor Columb, care i-a descoperit in Caraibe. Dovleacul are tulpina lunga, care poarta frunze mari, pufoase si flori galben-inchis in forma de palnie.
Compozitie si utilizari
Unele dintre cele mai importante substante continute de dovleac sunt carotenoizii. Acestia sunt niste antioxidanti puternici (ei dau culoarea galbena sau potocalie a dovleacului) care protejeaza celulele impotriva imbatranirii, reduc riscul bolilor cardiovasculare si intaresc sistemul imunitar. De asemenea, ajuta la prevenirea cancerului.
Miezul dovleacului este o sursa de vitamina A. Aceasta imbunatateste vederea, mareste rezistenta la infectii respiratorii, ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar, mentine procesul de consolidare a oaselor si starea de sanatate a pieli, parului, dintilor, gingiilor.
Semintele de dovleac sunt cele mai bune surse de zinc. Acest element este recomandat in special adolescentilor, dar si barbatilor de varsta a treia, mai ales a celor ce sufera de prostata (se poate folosi dovleac in tratamentul adenomului de prostata, datorita continutului de zinc si al efectului diuretic pe care il are dovleacul). Este suficient 20 de seminte pe zi dimineata, pentru a-i oferi organismului necesarul zilnic de zinc. Semintele participa in special la reactia imunitara a organismului, la fabricarea materialului genetic, la cresterea fatului. Semintele constituie si o excelenta sursa de magneziu. Acestea participa la mineralizarea osoasa, la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos si preintampina atacurile de cord, impiedica formarea depunerilor de calciu, si a calculilor renali si biliari. Alte substante importante continute de semintele de dovleac sunt acizii linoleici esentiali omega 6 de care organismul are nevoie pentru buna functionare a sistemului imunitar, circulator si hormonal. Semintele de dovleac contin mult fosfor, acesta fiind util pentru mineralizarea oaselor.
Retete
Pulpa de dovleac este o sursa foarte importanta de beta-caroten si vitamina E. Se poate consuma sub forma de suc obtinut cu storcatorul de fructe, fiind si un laxativ.
Semintele curatate se folosesc la tratarea viermilor intestinali. Se iau 100 de grame de seminte decojite, se trec prin masina de tocat si apoi se amesteca cu 50-70 de grame de miere. Se ia acest amestec in trei reprize, din jumatate in jumatate de ora.
Miezul de dovleac sub forma de cataplasme se foloseste pentru durerile de rinichi, arsuri, abcese si inflamatii. Decoctul de flori de dovleac se foloseste pentru tratarea ranilor care se vindeca greu. Emulsia obtinuta prin fierberea in lapte sau apa a semintelor decojite si pisate este calmanta si se foloseste in insomnii si dureri generate de inflamarea cailor urinare.