Numarul donatorilor salajeni scade dramatic luna de luna, potrivit datelor oficiale. Directorul Centrului de Transfuzie din Zalau, dr. Cristina Ilies, spune ca numarul donatorilor a scazut îngrijorator în luna mai fata de lunile anterioare. 

rn

"Daca pâna acum aveam între 700 si 800 de donatori lunar, în luna mai am avut doar 500 de donatori. Asta înseamna ca numarul celor care ne trec pragul este din ce în ce mai mic. Cu aceasta ocazie, fac un apel catre toti cei care sunt donatori sa-si aduca aminte de datoria de suflet si sa vina sa doneze pentru cei care sunt în suferinta”, ne- a declarat ieri dr. Cristina Ilies.

rn

Beneficiile donarii sunt nebanuite

rn

Daca donezi de mai multe ori pe an ai parte de o stare fizica mai buna si, mai mult, reduci riscul aparitiei mai multor boli grave. Donarea este benefica pentru sanatatea donatorului, întrucât sângele este împrospatat, imunitatea organismului creste. În urma donarii de sânge, rezistenta organismului la socuri creste.
„În ceea ce priveste beneficiile, acestea sunt numeroase. În primul rând, pachetul de analize care se face gratuit pentru patologia care se transmite prin sânge, adica virusul de hepatita B, hepatita C, HIV, sifilis, factori leucemici, grupa, Rh, hemoglobina, glicemia. De asemenea, se primesc 7 tichete de masa, o zi libera pentru angajati sau o învoire de la scoala pentru elevi. Însa, cel mai important este gestul. Este cel mai mare beneficiu: sa poti ajuta pe cineva care este în suferinta”, spune dr. Cristina Ilies, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj.
Donarea de sânge consta în recoltarea unei cantitati de 450 mililitri în timp de 8 -10 minute. Pentru a fi donator de sânge trebuie sa ai varsta între 18-60 de ani, greutate peste 50 kg, sa nu fi suferit în ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.

rn