Doi salajeni și-au depus proiectul în concursul Țara lui Andrei, cu speranța ca va fi considerat un proiect sustenabil și va primi finanțare pentru a putea fi implementat. Este vorba de Flavian Catalin Pah și Laura Chirila.
Flavian a depus un proiect prin care încearca sa scoata din ruina mediul agricol din localitatea sa, Gârbou, iar Flavia încearca sa faca ceea ce instituțiile locale, în frunte cu Consiliul Județean Salaj, se tot lauda ca fac și nu le iese – promovarea turismului local și promovarea frumuseților Salajului.
Țara lui Andrei este un proiect de responsabilitate sociala al companiei OMV Petrom care a ajuns la al patrulea an și care are ca scop finanțarea unor proiecte sustenabile ale tinerilor care au o viziune despre schimbarea mediului în care traiesc. Pentru a fi considerat eligibil, fiecare proiect are nevoie de voturi, care se pot acorda de catre orice persoana care acceseaza portalul www.taraluiandrei.ro.
Laura Chirila se lupta pentru un Salaj plin de turiști
Laura Chirila s-a înscris în concurs cu un proiect prin care vrea sa atraga turiști în Salaj. Ea crede „cu tarie ca marile schimbari se fac cu pași marunți, alaturi de oameni frumoși și dedicați și ca viitorul aparține celor care îndraznesc sa viseze”, dupa cum scrie Laura.
Despre deficitul turistic al județului, Laura spune ca „Salajul este insuficient cunoscut, dar pornind de la identitatea culturala, traditiile si obiceiurile specifice diverselor etnii, alaturi de resursele naturale și ale patrimoniului cultural, putem defini o imagine de ansamblu atractiva a județului care sa fie promovata nu doar pe plan local, ci și internațional”.
„Fiecare obiectiv turistic are o poveste captivanta care merita sa fie descoperita și transmisa mai departe, însa în momentul de fața nu exista oameni care sa le spuna povestea. Primirea, informarea și gazduirea turiștilor în zona nu corespund așteptarilor vizitatorilor. Calauze salajene ofera oamenilor din spațiul rural șansa de a conștientiza și de a face cunoscuta valoarea moștenirii pastrate în sate prin participarea la cursul de formare ghid de turism și prin organizarea unor sesiuni de informare pentru comunitațile locale, care vor duce în timp la îmbunatațirea calitații vieții în aceste medii rurale și la consolidarea sentimentului de apartenența și mândrie locala”, spune Laura despre priectul ei.
„Persoanele care vor beneficia de cursurile de pregatire profesionala pentru ocupația de ghid turistic vor activa pe piața muncii din mediul rural și vor derula activitați diferite fața de cele practicate în mod obișnuit, contribuind la dezvoltarea socio-economica a zonei și îmbunatațirea bunastarii comunitații locale (..) Efectele proiectului vor rezista în timp prin activitațile turistice defașurate de ghizii locali acreditați, care, împreuna cu alți antreprenori locali, vor promova resursele turistice într-o maniera adaptata conditiilor existente, iar cultura oamenilor si a locurilor, dublate de ospitalitate, interes, motivatie si aspiratia spre mai bine, vor favoriza dezvoltarea unui turism durabil”. stop_coloana
Flavian Catalin Pah vrea sa transforme Gârboul în satul nucilor
Tânarul Flaviu Catalin Pah are doar 23 de ani și este din Gârbou. Acesta atrage atenția asupra faptului ca agricultura trebuie sa reprezinte un factor principal pentru dezvoltarea comunitații locale satești. Acesta are un proiect prin care vrea sa revigoreze agricultura din satul natal. Despre cauza care l-a îndemnat pe Flavian sa depuna acest proiect, care este unul dintre cele mai apreciate de pe portal, Flavian scrie foarte realist, așa cum niciunul dintre conducatorii județului nu se încumeta sa o faca.
„Comunitatea locala din Gârbou se confrunta atât cu inexistența unor inițiative de dezvoltare comunitara, cât și cu dificultațile de adaptare ale unei zone rurale la cerințele pieței. Nivelul scazut de trai al comunitații se datoreaza lipsei unei culturii antreprenoriale și a unor modele de urmat, aspecte pe care doresc sa le ameliorez prin acest proiect. Dupa anii 1990, comunitatea locala nu a beneficiat de nici o investiție care sa genereze valoare adaugata și un ciclu economic care sa antreneze forța de munca a localnicilor. În acest context, familiile tinere au parasit satul, migrând la oraș sau emigrând în alte țari. Majoritatea populației este îmbatrânita, iar tinerii se confrunta cu lipsa locurilor de munca, precum și cu inexistența unor proiecte concrete de dezvoltare a comunitații”.
Flavian are un plan bine pus la punct prin care sa poata sa readuca la viața satul Gârbou și sa ajute familiile neajutorate sa-și realizeze propria afacere prin plantații de nuci.
„Proiectul își propune sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a comunitații prin implementarea unui sistem de asociere, producție și valorificare a bunurilor agricole, care raspunde cerințelor și nevoilor actuale ale pieței. Prin intermediul proiectului, un grup de minim 5 familii cu venituri reduse (aproximativ 20 de persoane) din localitatea Gârbou vor fi încurajate și sprijinite sa înființeze o livada de nuci prin comasarea unor suprafețe agricole pe care le dețin și pe care se afla în imposibilitatea de a le mai cultiva/valorifica individual. Proiectul va contribui la reintroducerea în circuitul agricol a minim 3 hectare de teren care se confrunta atât cu un proces accentuat de diminuare a potențialului de producție, cât și cu un proces avansat de degradare Vor fi identificate și piețe de desfacere pe termen scurt, mediu și lung ale produselor rezultate în urma înființarii plantației de nuci”, spune Flavian.