Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie este pusa serios sub semnul întrebarii. În jurul acestei masuri s-au iscat dezbateri aprinse în ultimele zile.
Ministrul finanțelor, Anca Dragu, este citata de Ziarul Financiar cu declarația ca salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creșteri asupra competitivitații României și a mediului privat, unde este posibila o migrare spre economia gri sau neagra.
„Degeaba vrem noi sa impulsionam economia cu un pachet atât de generos fiscal, pe care am facut eforturi semnificative sa-l introducem în buget, daca luam o masura care sa distruga mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privata”, a spus Dragu. Ministrul a subliniat ca exista riscul migrarii angajatorilor catre zonele pieței gri și negre.
IMM-urile spun ca majorarea le pune în dificultate
Pe de alta parte, peste trei sferturi dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) considera ca o creștere a salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultați companiei, potrivit Anei Bontea, director al departamentului Juridic și Dialog Social din cadrul CNIPMMR, citata de Agerpres. Sondajul nu face decât sa confirme temerile exprimate de ministrul Finanțelor.
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat consultarea privind creșterea salariului minim pe economie în anul 2016 sub forma unui sondaj derulat în perioada 4 – 7 decembrie prin intermediul portalului stop_coloana www.immromania.ro, la nivelul membrilor portalului și ai CNIPMMR. Respondenții acestui sondaj sunt în proporție de 45 la suta microîntreprinderi, 18 la suta întreprinderi mici, 27 la suta întreprinderi mijlocii și 9 la suta întreprinderi mari.
62 la suta dintre cei intervievați sunt de parere ca o creștere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponibilizarea unor salariați și numai 16 la suta au afirmat ca nu vor exista și efecte asupra grilei de salarizare la nivelul întreprinderii pentru toți salariații.
Soluții care ar putea ajuta
Întrebați ce masuri considera ca sunt necesare a fi luate pentru mediul de afaceri pentru a se putea asigura creșterea salariului minim în anul 2016, aceștia au solicitat 80 la suta stimularea investițiilor, 75 la suta simplificarea birocrației, 62 la suta scaderea fiscalitații, iar 48 la suta au cerut alte masuri.
CNIPMMR apreciaza referitor la creșterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei ca Guvernul și partidele parlamentare nu trebuie sa ia o decizie în acest domeniu, fara o fundamentare riguroasa, fara realizarea unei notei de impact, fara aplicarea Testului IMM și fara consultarea organizațiilor reprezentative ale IMM-urilor.