Cei 73 de candidati care au sustinut examenul de definitivat in invatamant au primit rezultatele „efortului” depus la testarea scrisa a cunostintelor ce a avut loc saptamana trecuta, insa doar 47 dintre acestia au motive de bucurie, pentru ca au obtinut note peste 7, reusind astfel sa obtina definitivatul in sistemul de invatamant.
Inspectorul de specialitate Ioan Opris a declarat ieri ca la sesiunea din acest an a examenului de definitivat s-a obtinut o promovabilitate peste media pe tara, de 64,39 la suta, in timp ce la nivel national promovabilitatea a fost de 50 la suta. Inspectorul spune ca s-au inscris la concurs 80 de cadre didactice, dar numai 76 s-au prezentat la examen. Trei dintre candidatii participanti au iesit din sala imediat dupa inceperea examenului pe motiv ca nu se simteau suficient de pregatiti pentru subiectele primite, astfel ca doar 73 dintre acestia au avut rabdare timp de patru ore sa finalizeze subiectele si sa obtina o nota de la examenul de definitivat. Totusi, doar 47 au promovat, alti 26 fiind respinsi. Dintre candidatii respinsi, 11 au depus contestatii pana ieri la ora 10.00, dupa cum a precizat inspectorul Opris. Rezultatele finale dupa contestatii vor fi publicate de reprezentantii Ministerului Educatiei pe 26 iulie.
Diferente mari intre notele la scris si inspectii

Cea mai mica nota obtinuta pe Salaj a fost de 3,95, de catre o profesoara din Bobota, dar care la inspectia la clasa a obtinut nota 10.
De altfel, toti candidatii care au vrut sa obtina definitivatul in aceasta sesiune au primit la inspectiile la clasa doar note de 9,50 si, majoritatea, 10, in timp ce notele la proba scrisa au fost mult mai mici. Cea mai mare nota obtinuta la scris a fost 9,40, obtinuta de o profesoara la Grupul Scolar „Mihai Viteazul” Zalau. Inspectorul Ioan Opris a atras atentia inspectorilor scolari de specialitate sa ia masuri deoarece s-au inregistrat diferente foarte mari intre notele obtinute la inspectii si notele la proba scrisa. „Poate ca Inspectoratul Scolar ar trebui sa aiba o aplecare mai mare asupra inspectiilor la clasa si sa suplineasca printr-o severitate mai mare a inspectiilor pregatirea candidatilor pentru proba scrisa”, spune inspectorul Opris. Motivele invocate de acesta pentru rezultatele mai slabe obtinute in acest an de cadrele didactice salajene sunt pregatirea slaba a candidatilor, faptul ca pentru prima data proba scrisa s-a dat in centru judetean si nu in centru universitar cum s-a intamplat anul trecut, precum si faptul ca a fost eliminata din metologie proba orala, care ridica notele candidatilor.
Fara definitivat se pierde dreptul de profesare
Inspectorul Ioan Opris a precizat ca toate cadrele didactice care vor sa aiba o cariera in invatamant trebuie sa obtina definitivatul. Conditia principala pentru inscriere la examen este vechimea de minim doi ani la catedra, perioada in care sunt cadre didactice stagiare sau debutante, iar definitivatul poate fi obtinut in maxim sapte ani de la finalizarea studiilor. Orice cadru didactic are dreptul la trei incercari de obtinere a definitivatului, iar daca nu-l obtin isi pierd dreptul de a preda la clasa, in invatamantul preuniversitar. Totodata, definitivatul le aduce un plus salarial de aproximativ 15 lei, precum si dreptul de a obtine si restul gradelor didactice in sistem.