Desi mai sunt doar cinci ani pana cand, teoretic, toti salajenii ar trebui sa fie racordati la sisteme de alimentare cu apa potabila, jumatate din primariile comunelor din judet nici macar nu au obtinut finantarile necesare in acest sens.
Comunele salajene au la dispozitie mai putin de cinci ani pentru a indeplini „porunca” data de Uniunea Europeana in privinta alimentarii cu apa potabila, si anume de a asigura accesul locuitorilor la acest serviciu pana cel tarziu la 31 decembrie 2015. Potrivit datelor primite de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj, in prezent are acces la sisteme centralizate de alimentare cu apa doar aproximativ 20 la suta din populatia rurala a Salajului, mai exact locuitorii din Agrij, Bocsa, Carastelec, Cosei, Crasna, Criseni, Cuzaplac, Ileanda, Lozna, Letca, Romanasi, Sarmasag, Somes Odorhei si Hereclean. In alte cateva comune sunt in derulare lucrari de extindere ori de realizare a infrastructurii de apa potabila: Crasna, pentru localitatea Crasna; Pericei – pentru localitatile Pericei, Periceiu Mic, Sici si Badacin; Mesesenii de Jos; Hida – pentru localitatile Hida si Baica; Napradea – pentru localitatile Napradea si Cheud; Creaca; Chiesd; Almasu; Criseni; Varsolt; Mirsid; Benesat; zona periurbana Cehei, Pusta Vale.
Anul acesta urmeaza sa fie demarate lucrari similare in Rus si Cizer (pentru localitatea Pria), care au primit finantare prin Ordonanta 7/2006, dar si in comunele Agrij, Crasna, Romanasi, Salatig, Dobrin, Poiana Blenchii si Galgau, care au castigat proiecte de finantare prin Fondul European pentru Agricultura si dezvoltare Rurala.
Codasii – buni de plata?
In total sunt, astfel, 28 de comune in care realizarea infrastructurii de apa potabila fie a inceput, fie urmeaza sa inceapa cu fonduri castigate deja. Raman alte 29 de comune in care apa la robinet, in sistem centralizat, este pentru localnici un vis indepartat. Dincolo de sanctiunile cu care ameninta UE in cazul nerespectarii termenului dat pentru racordarea populatiei la sisteme de alimentare cu apa, ramane problema banilor, tot mai multe voci oficiale sustinand ca 2009 a fost ultimul an in care s-au acordat finantari nerambursabile pentru alimentari cu apa. Asta nu poate insemna decat ca este foarte posibil ca in comunele in care primarii n-au facut nimic pana acum in aceasta directie, greul sa fie suportat de localnici, care ar putea fi pusi la plata daca isi doresc apa la robinet.
Doar 20 la suta din locuitorii satelor salajene au apa la robinet
Articole
Femeie în stare gravă în accidentul dintre Surduc și Var
Conducatoarea unui autoturism, o femeie de 66 de ani, din localitatea Surduc, în timp ce se deplasa pe DN1H, din directia Surduc spre Var, în împrejuri ce urmează a fi stabilite, a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, din localitatea Lemniu, comuna Letca. În urma impactului, a rezultat ranirea a 4 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital,…
Mai mult...Crăciunul: o perspectivă nouă
”La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut, și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” (Ioan 1, 1-3) Dragilor, a mai trecut un an, a mai venit un Crăciun…. iar noi ne aflăm la câteva clipe distanță de Nașterea Mântuitorului, eveniment istoric fundamental care a despărțit timpul în două și care ne invită, și-n acest an, să-i fim contemporani. Cum ne găsește acest…
Mai mult...