Si acest inceput de an a adus un val de scumpiri pentru romani. La originea cresterii preturilor sta majorarea accizelor si a cursului valutar in functie de care se calculeaza accizele. Deloc de neglijat este eliminarea acordarii unor subventii.
IN PATRU ZILE, DE DOUA ORI
Traiul romanilor va fi mai piperat. Cresterea nivelului accizelor, incepand cu 1 ianuarie 2010, se va reflecta asupra tuturor preturilor. Produsele din tutun, cele din alcool si carburantii s-au scumpit deja. Pentru cele mai bine vandute marci de tigari, fumatorii scot din buzunar aproape 10 lei/pachet, in timp ce alcoolul s-a scumpit cu 6-8 procente.
In decursul primelor patru zile din noul an, Petrom a operat doua scumpiri: la 1 ianuarie 2010, pretul de referinta al carburantiilor a urcat cu pana la 27 de bani pe litru, iar de ieri, motorina si benzina sunt mai scumpe cu 6 bani pe litru. Noile preturi la carburanti ar putea determina scumpirea calatoriei cu mijloacele de transport in comun. “In prezent lucram la bugetul pe anul acesta. Vom face calcule pentru a vedea daca pastram tarifele actuale sau nu. Vom incerca sa taiem din cheltuieli, acolo unde se poate, pentru a nu-i afecta pe calatori, dar daca nu vom reusi, nu exclud o eventuala majorare”, ne-a declarat Ionel Muresan, directorul Transurbis Zalau. Orice scumpire a biletului de autobuz trebuie, insa, aprobata de catre consilierii locali.
UTILITATILE NE ARD BUZUNARELE
Portofelele vor fi mai goale si din cauza noilor tarife la energie electrica, in conditiile indexarii lor cu inflatia. Asta inseamna ca facturile la curent vor fi cu 4 la suta mai mari. Ca noroc, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energie a decis ca pretul gazelor naturale va ramane neschimbat cel putin pana la jumatatea anului.
Tot de la mijlocul anului, mai exact de la 1 iulie, abonatii Companiei de Apa Somes vor plati mai mult pentru fiecare metru cub de apa consumata ori canalizata. Oficialii operatorului regional nu au putut sa ne precizeze cu exactitate nivelul acestei cresteri, insa ne-au declarat ca vor fi luate in calcul inflatia, ratele si dobanzile aferente creditului accesat de catre companie de la Banca Europeana de Investitii pentru modernizarea infrastructurii de apa/canal.
ELIMINAREA SUBVENTIILOR SCUMPESTE ALIMENTELE
Cea mai mare durere de cap ne-o va da scumpirea alimentelor de baza. Producatorii din domeniu sustin ca majorarile se vor produce treptat, pe parcursul intregului an 2010, dupa ce Uniunea Europeana a interzis statului roman sa mai acorde subventii ce pot fi considerate ajutoare de stat. Altfel spus, fermierul nu va mai primi 100 lei pentru fiecare porc din gospodarie, 1,6 lei pentru kilogramul de carne de pasare ori 30 de bani pentru litrul de lapte. Nici pentru motorina necesara lucrarilor agricole, statul nu mai da subventia de un leu pe litru.
Procesatorii de carne si lapte se asteapta ca pe fondul eliminarii subventiilor, pretul de achizitie a carnii si a laptelui sa creasca. “Depinde numai de reactia fermierilor, de pretul pretins la materia prima pe care ne-o furnizeaza, daca preturile de la raft vor fi modificate. O eventuala scumpire ar putea avea loc din februarie incolo, dupa finalizarea negocierilor cu producatorii”, ne-a declarat reprezentanta unei fabrici de procesare a laptelui din judet.
In ceea ce priveste carnea, aceasta ar putea fi mai scumpa cu 15-20 la suta, sustin crescatorii, in conditiile in care subventia primita pana in acum reprezenta a cincea parte din costul de productie.
Producatorii de paine ne linistesc, insa, spunand ca in aceasta primavara sunt sanse minime sa aiba loc o scumpire. Totusi, ei nu exclud ca pana la finele anului, produsele de panificatie sa coste cu circa 5 la suta mai mult.
Se ieftinesc… iahturile
Prima zi din an aduce, insa, si ieftiniri, pentru ca produsele de lux nu mai sunt purtatoare de accize. In timp ce omul de rand va baga tot mai adanc mana in buzunar pentru plata facturilor si traiul de zi cu zi, cel cu dare de mana va plati mai putin pentru iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare sau bijuterii.