Sălajul figurează pe lista județelor unde doar o mică parte din populație plătește asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor.

Potrivit celor mai recente date PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), aferente finalului lunii ianuarie, la nivel național sunt în vigoare circa 1.850.000 de polițe de asigurare împotriva dezastrelor, adică aproximativ 20% din totalul fondului locativ din România. Cu alte cuvinte, în cazul unei catastrofe naturale, de exemplu cutremur sau inundații masive, 8 din 10 locuințe vor fi reparate sau reconstruite pe cheltuiala proprietarilor.

La nivelul Uniunii Europene, gradul de asigurare trece de 63%, iar în Turcia, de exemplu, țară lovită recent de cutremure devastatoare, gradul de asigurare este de peste 50%. De menționat că România și Turcia sunt singurele țări din zona europeană unde asigurarea împotriva dezastrelor este obligatorie pentru toată lumea.

Sistemul din România presupune că toți proprietarii de locuințe sunt obligați să se asigure împotriva dezastrelor. Pentru că nimeni nu aplică și amenzile stabilite prin lege, numărul polițelor este foarte mic, raportat la numărul de locuințe. Palierul de asigurare obligatoriu presupune achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o entitate creată prin lege, dar controlată de acționari privați, societăți de asigurare. Polița emisă de PAID poate fi cumpărată de la oricare dintre acționarii companiei, de la societățile care au acorduri cu PAID sau chiar de la PAID direct.

Aceasta costă 20 de euro pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente. Pentru acești bani, beneficiați de protecție pentru daunele provocate de cutremur, inundații naturale și alunecări de teren, în limita unor daune de 10.000 de euro pentru casele din chirpici și 20.000 de euro pentru locuințele din materiale moderne.

Potrivit datelor oferite de Autoritatea de Supraveghere Financiară, doar șapte județe din România înregistrează un grad de cuprindere în asigurare a locuințelor peste media națională.

Județele Arad, Timiș, Sibiu, Prahova, Constanța, Brașov, Cluj și capitala sunt peste media națională, iar la polul opus se află județele Olt, Teleorman, Călărași, Ialomița, Vaslui și Botoșani, cu un grad de cuprindere în asigurare între 7,5% și 10%.

La nivelul județului Sălaj, sunt în vigoare 17.777 de polițe, ceea ce înseamnă că 16,73 la sută din locuințe au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.