Persoanele care vor sa divorteze nu mai pot face acest lucru prin incheierea unui acord de mediere, incepand din 24 februarie 2020.
Decizia apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, partile nu vor putea nici sa le ceara instantelor sa ia act de acordul lor de desfacere a casatoriei.
Problema pe care si-ar putea-o pune unii, insa, este ce se intampla cu situatiile in care instantele, in trecut, au confirmat acordul de mediere prin care doi fosti soti au ales sa divorteze.
Pentru aceste persoane, hotararile judecatoresti definitive care consfintesc acordul de mediere raman valide, pentru ca interpretarea ICCJ e obligatorie doar de la momentul publicarii acesteia in Monitorul Oficial, adica de la data de 24 februarie 2020.
Faptul ca fostii soti si-ar fi putut pune o asemenea problema este data de faptul ca Instanta Suprema s-a pronuntat cu privire la situatia divorturilor facute in fata unui mediator, prin Decizia nr. 23/2019. Cu alte cuvinte, Curtea a intervenit intr-o situatie in care instantele judecatoresti care au fost sesizate cu cereri de confirmare (pronuntarea unei hotarari de expedient, prin care sa se ia act de acordul de mediere in ceea ce priveste desfacerea casatoriei) au solutionat problema diferit.
Printre acestea, au fost si instante care au solutionat favorabil cererile de confirmare a acordului de mediere prin care se desfacea casatoria si, astfel, fostii soti au obtinut pronuntarea unei hotarari de expedient in mod favorabil lor.
Vestea buna este ca situatia unor astfel de persoane nu se va schimba, intrucat decizia ICCJ este obligatorie doar de la momentul publicarii sale in Monitorul Oficial, adica din 24 februarie. Cu alte cuvinte, daca doi fosti soti au divortat printr-un acord de mediere si, apoi, au reusit sa obtina confirmarea acordului in fata unei instante, prin pronuntarea unei hotarari de expedient, casatoria ramane valid desfacuta.
O alta problema pe care si-ar putea-o pune partile care au obtinut desfacerea casatoriei printr-un acord de mediere, dar care nu au sesizat inca instantele pentru a obtine confirmarea acelui acord si, astfel, perfectarea divortului, e ce se intampla cu acele acorduri. In privinta acestora, instanta nu mai poate lua act de intelegea partilor. Intr-o atare situatie, instantele ar urma sa fie sesizate ulterior publicarii deciziei ICCJ in Monitorul Oficial, deci ar fi obligate sa respecte interpretarea data de Instanta Suprema.