Liderii PDL Salaj arata ca guvernarea Boc a dat o Lege a Educatiei buna, pe care actuala guvernare o intoarce pe toate partile si produce o adevarata bulibaseala mai ales in ceea ce priveste clasa pregatitoare. Săptamana trecuta, Lucian Bode, presedintele PDL Salaj, a tinut sa arate felul in care stie actuala guvernare sa aplice Legea Educatiei Nationale, producand haos si incertitudine in randul parintilor care nu stiu inca ce se intampla cu copiii lor. Este vorba de copiii care ar trebui sa intre in clasa pregatitoare si inca nu s-a stabilit daca vor urma aceasta clasa la gradinita sau la scoala. „Vorbesc despre clasa pregatitoare pentru ca refuz sa spun ca Victor Ponta clasa zero. Zero este mintea lui”, il ataca deputatul Lucian Bode pe premierul PSD.
Mona Panican, presedinta organizatiei de femei din cadrul PDL Salaj, care provine din sistemul de educatie, spune ca declaratiile publice ale premierului Victor Ponta creaza harababura atat in randul cadrelor didactice, cat si in randul parintilor, pentru ca nu se mai stie ce se intampla cu clasa pregatitoare. Pedelistii arata ca inconsecventa premierului, care odata declara ca aceasta clasa ar trebui sa fie la gradinita, odata ca ramane la scoala, nu face bine sistemului. „Exista o lege bine facuta, care ar trebui respectata”, crede Panican. „Din discutiile cu parintii si cadrele didactice, am vazut ca, desi la inceput clasa pregatitoare era controversata, a ajuns sa fie acceptata. Exista rapoarte de specialitate care arata ca in Europa copiii sunt cuprinsi in invatamantul obligatoriu de la sase ani, educatia timpurie dovedindu-se benefica pentru copii. Pe de alta parte, scad si costurile cu educatia copilului daca sunt inclusi in sistemul educational mai devreme”, arata Mona Panican. Cadrele didactice care au trecut deja prin experienta cu copiii de sase ani inclusi in clasa pregatitoare spun ca acesti copii se acomodeaza bine sistemului si cerintelor. „Este un avantaj pentru copii ca fac clasa pregatitoare cu cadre specializate, ca fac o limba straina si sport cu profesori bine pregatiti”, precizeaza Panican.
Pedelistii salajeni mai arata ca, pentru amenajarea claselor respective in scoli s-au alocat bani si ca, cel putin in Salaj, problema spatiilor pentru clasele pregatitoare s-a rezolvat. „De ce sa se renunte acum la acestea, cand s-au facut investitii? Ar fi o risipa mare de bani, daca s-ar muta din nou la gradinite”, spune Mona Panican.

Echivalarea studiilor pentru absolventii de licee pedagogice a fost amanata

O alta problema semnalata de pedelisti este cea a echivalarii studiilor cadrelor didactice absolvente de licee pedagogice, care trebuia facuta anul trecut, dar a fost amanata pe o perioada nedeterminata. Mona Panican spune ca la nivel national exista peste 22.000 de cadre didactice in aceasta situatie. „La 1 noiembrie 2012 trebuia sa se puna in aplicare, insa ultima masura ca ministru al Educatiei a doamnei Ecaterina Andronescu a fost sa anuleze aceasta echivalare”, arata Panican. Toate cadrele didactice aflate in aceasta situatie si-au depus deja dosarele la Minister, insa nu se mai face echivalarea. Pedelistii sustin ca in felul acesta se incurajeaza fabricile de diplome universitare private, pentru ca aceste cadre didactice sunt obligate sa faca cursuri universitare la universitati private. „Un invatator sau un educator cu liceu pedagogic castiga prea putin ca sa-si permita o facultate de stat, mai ales ca sunt in sistem si nu pot urma cursurile la zi, asa ca sunt obligate sa apeleze la facultati private”, declara Panican. Sefa femeilor pedeliste din Salaj arata si ca sistemul universitar privat nu este la fel de eficient in calificarea pedagogica cum era pe vremuri un liceu pedagogic. „Cate ore de pedagogie face un student la o facultate? In liceul pedagogic acumuleaza mii de ore de pedagogie, ceea ce nu se compara cu un modul de cateva ore facut la o facultate”, mai spune Panican.
In Salaj, sistemul educational inregistreaza 193 de educatori si 212 invatatori care sunt absolventi de licee pedagogice. Acestia ar trebui sa urmeze cursurile unei universitati ca sa poata fi incadrati ca si calificati si sa aiba dreptul la o alta treapta de salarizare. Daca ministerul mentine decizia fostului ministru Andronescu, universitatile private din zona judetului vor avea asigurati peste 400 de studenti numai din Salaj.