Dupa o saptamana in care am solicitat zilnic informatii in legatura cu apa care curge la robinet si are un miros intepator si un gust respingator am primit raspuns de la reprezentantii Companiei de Apa Somes, sucursala Salaj.
Eugen Pop, directorul sucursalei, ne da asigurari ca apa furnizata de Companie este cea mai sigura apa si ca el o foloseste cu incredere atat pentru baut, cat si pentru gatit. „Si noi, si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, am verificat apa. Nu exista nicio problema cu apa de la robinet, nu s-au gasit microorganisme sau altceva. Va spun, personal folosesc apa de la robinet si pentru mancare si pentru baut, deoarece este cea mai sigura apa. Toate analizele efectuate au aratat ca apa se incadreaza in parametri de potabilitate”, a declarat directorul Pop.
Asigurarile lui Eugen Pop vin la o saptamana dupa ce laboranta sefa de la Compania de Apa, Eva Szabo, declara ca surcursala Salaj „a contactat un Institut din Cluj sa ne sprijine sa depistam cauzele pentru care apa are ceva probleme”.
„Apa de suprafata e de vina pentru miros si gust”
Directorul Eugen Pop a infirmat vineri orice informatii legate de posibilitatea unei defectiuni la filtrele de apa si tratarea excesiva cu clor. Chiar ne asigura ca sistemele de pompare a apei din Varsolt au functionat in conditii normale. Totusi, pentru gustul apei si pentru miros, directorul spune ca are o explicatie – apa de suprafata si retelele care nu pot fi spalate in totalitate. „Este o informatie gresita cea cu defectiunea la statia de la Varsolt. Pentru apa murdara as putea gasi o explicatie. Angajatii nu pot spala, in anumite zone, retelele in totalitate. Pe ici pe colo mai raman depuneri si din acest motiv apa este murdara. Cat despre miros, acesta va fi inlaturat in totalitate pe masura ce punem in functiune noile baterii de filtre cu carbune activ. V-am mai spus ca aceasta investitie va fi gata in luna decembrie si mirosul este cauzat de sursa de apa de suprafata”, precizeaza Eugen Pop.
Totodata, l-am intrebat pe director daca este adevarat ca s-au trimis probe de apa la Cluj pentru investigatii suplimentare celor efectuate in laboratorul de la Zalau, potrivit unor informatii aparute pe surse. Raspunsul acestuia a fost ca „in permanenta se verifica calitatea apei brute si in alte laboratoare. Avem colaborari cu foarte multe institute, nu este exclus sa se fi efectuat si acum analize suplimentare. Dar stiu sigur ca nu s-a descoperit nimic. Apa este potabila si respecta toate normele de calitate”. Iar referitor la faptul ca in ultimile zile nimeni din cadrul Companiei nu a mai avut voie sa ne raspunda la telefon, Eugen Pop spune ca „directorul general al sucursalei este singurul abilitat sa comunice cu presa”.
Nici DSP-ul nu mai raspunde
Saptamana trecuta, dupa recoltarea probelor de apa, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj promitea sa ne furnizeze rezultatele anchetei. Nu a mai raspuns la telefon si nici solicitarii scrise transmise prin e-mail. In consecinta, DSP Salaj amana sa se pronunte in legatura cu eventualitatea ca sanatatea sa ne fie pusa in pericol.
(Ana Tudoran)
Instanta a stabilit constructorul statiilor de epurare din Simleu, Cehu si Jibou
Dupa un lung sir de procese si contestatii, Curtea de Apel Cluj a hotarat castigatoarea licitatiei pentru construirea celor trei statii de epurare in orasele Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei. Castigatoarea contractului in valoare de aproximativ 10 milioane de euro este asocierea WTE Wassertechnik – ACI Cluj. Aceasta decizie a Curtii de Apel anuleaza practic o decizie initiala a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor din luna iunie a acestui an, prin care contestatia asocierii a fost respinsa. Construirea celor trei statii de epurare reprezinta ultimul element din prima etapa a proiectului contractat de Compania de Apa Somes pentru reabilitarea retelelor de apa din Cluj si Salaj. Acest proiect cu finantare europeana este cel mai scump din Transilvania, avand o valoare totala de aproape 200 de milioane de euro. „In ce priveste Salajul, in prima parte a proiectului a fost reabilitat si extins sistemul de canalizare si apa din municipiul Zalau si sunt in curs de finalizare reabilitarea statiei de epurare din Zalau si modernizarea statiei Varsolt. Constructia celor trei statii de epurare reprezinta ultimul element din prima etapa a proiectului”, ne-a declarat Pop Eugen, directorul Companiei de Apa Somes, sucursala Zalau. Potrivit acestuia, in etapa a doua a proiectului, care se va desfasura in perioada 2014-2018, se doreste cuprinderea a tot ce inseamna retele de canalizare si apa din municipiul Zalau in zonele in care orasul s-a extins pe orizontala in ultimii ani si nu exista astfel de retele. (P.Gorgan)