„Presarati pe-a lor morminte…”
Ziua Veteranilor de Razboi a fost marcata, si in judetul Salaj, de catre veterani, membrii familiilor acestora dar si oficialitati locale si judetene. Debutul manifestarilor a avut loc in Cimitirul Eroilor din Zalau, unde de la orele 10,30, a avut loc un scurt ceremonial religios precum si o defilare a unitatilor din Ministerele Apararii Nationale si al Administratiei si Internelor.
Rand pe rand, la monumentul inchinat eroilor, s-au perindat cu coroane de flori reprezentantii autoritatilor, ai Asociatiei Veteranilor de Razboi, precum si conducatori ai institutiilor deconcentrate din judet.
Simpozion si spectacol la Cercul Militar
Activitatile comemorative au continuat la Cercul Militar Judetean cu incepere de la orele 12,00, unde a avut loc un scurt simpozion dedicat semnificatiei acestei zile, iar invitatii au tinut scurte alocutiuni. Momentul aniversar a fost mai deosebit pentru 16 dintre veterani care au primit , din partea Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, diplome de recunostinta.
Programul zilei s-a incheiat cu un spectacol de muzica populara, sustinut de ansamblul „Mesesul”, iar elevii de la scolile „Corneliu Coposu” si „Mihai Eminescu” au impartit veteranilor de razboi sau vaduvelor acestora buchete de flori.
Data de 29 aprilie a fost desemnata Ziua Veteranilor de Razboi printr-o ordonanta de guvern emisa in octombrie 2007. In luna aprilie a acelui an s-au implinit 105 ani de la instituirea in Romania a statutului de „veteran de razboi”, prin Decretul Regal semnat de Regele Carol I, la 29 aprilie 1902, pentru fostii luptatori participanti la Razboiul de Independenta din 1877-1878. Potrivit legislatiei actuale, in categoria veteranilor de razboi intra persoanele care au luptat in primul sau in al doilea Razboi Mondial.
Diplome si flori pentru veteranii salajeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...