Majorarea alocatiilor copiilor ramâne valabila, fiind schimbata sursa de finantare. Amendamentul PNL prevedea ca sursa de finantare fondul pensiilor speciale. Social democratii au sustinut ca nu se pot lua bani din excedentul de la pensii asa cum prevedea amendamentul PNL. Acum, pentru mentinerea majorarii alocatiilor a fost nevoie de modificarea legii plafoanelor si cresterea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%. Vineri, 15 februarie Guvernul a emis deja un OUG pentru a se putea aplica majorarea alocatiilor de la 1 martie.
rn
Cum s-a desfasurat votul privind dublarea alocatiilor pentru copii
rn
Momentul votului i-a luat prin surprindere pe cei din Guvern si pe cei din majoritatea parlamentara. Amendamentul initiat de liberali si sustinut de Opozitie a primit 123 de voturi pentru, 119 de voturi contra si o abtinere. Dupa ce a trecut amendamentul, Varujan Vosganian (ALDE) a venit cu lista de vot si a spus ca cei de la ALDE nu se regasesc toti sa fi votat acest amendament. Sunt 18 parlamentari ai UDMR si sase parlamentari PSD-ALDE, care au votat majorarea alocatiilor. Printre cei trei parlamentari PSD se numara si deputaul salajean Liviu Balint.
Din cei sase parlamentari salajeni, au votat pentru marirea alocatiilor de stat pentru copii deputatul PNL Lucian Bode, deputatul PSD Liviu Balint, deputatul UDMR Seres Denes si senatorul PMP Cristian Lungu. Parlamentarii PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa si senatorul Pop Gheorghe nu au participat la vot.
rn
Alocatia pentru copii, la aceeasi valoare din 2015
rn
Alocatia pentru copii – 84 de lei – este inghetata la acest nivel din iunie 2015. Atunci, in vremea Guvernului Ponta, s-a reusit dublarea ei la propunerea PNL si cu parlamentarii social-democrati votând "impotriva". Desi au trecut aproape patru ani de la momentul majorarii alocatiei, din care ultimii doi ani, de guvernare PSD-ALDE, au facut ca România sa devina "tigrul Europei" in materie de crestere economica si sa "devasteze" state precum Franta si Germania, copiii continua sa primeasca 84 de lei pe luna. In septembrie 2017, Coalitia PSD-ALDE a refuzat majorarea alocatiei lunare la 200 de lei, pe motiv ca initiatorii proiectului nu au precizat sursele financiare necesare. Apoi, la inceputul lunii, PSD si ALDE au refuzat alte doua propuneri legislative de majorare a alocatiei: una prevedea ca alocatia platita intre 2 ani si 18 ani sa ajunga la 150 de lei, cealalta se referea la o biata indexare a alocatiei cu rata medie a inflatiei.