A fost pus in dezbatere publica, marti 12 martie un Ordin al Ministerului Agriculturii pricind aprobarea centrelor regionale de dezvoltare montana, a oficiilor de dezvoltare montana, a locului de desfasurare a activitatii precum si a judetelor arondate. Cetatenii si institutiile interesate pot trimite opinii, propuneri sugestii in termen de 10 zile de la data pub licarii la adresa de email secretariat@azm.gov.ro. Perseoanele sau organizatiile interesate care trimit in scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezaterii publice vor specifica articolul sau articolele dei proiectul de hotarare a Guvernului la care se refefa mentionand data trimiterii si datele de contact ale expeditorului.

rn

De la 2 la 21

rn

Prin acest proiect de act normativ, judetul nostru face parte din centrul regional Cluj-Salaj si este arondat la oficiul Gilau. Daca Salajul avea pana acum doar doua comune care erau incluse in zona montana, (Cristolt si Zalha) prin respectivul proiect de act normativ 21 de UAT-uri din judet sunt nominalizate pentru a face parte din zona montana: Agrij, Almas, Buciumi, Cizer, Creaca, Cristolt, Cuzaplac, Dragu, Fildu de Jos, Garbou, Hida, Lozna, municipiul Zalau, Plopis, Poiana Blenchii, Romanasi, Sag, Simisna, Treznea, Valcaul de Jos si Zalha.

rn

Facilitati pentru locuitorii muntelui

rn

A face parte din zona montana, este un beneficiu, se creaza o sumedenie de facilitati atat pentru cei din agricultura precum si pentru ale categorii de angajati. O noua lege – Legea muntelui – care a intrat in vigoare de la 2 august 2018. a ofera romanilor subventii si ajutoare daca locuiesc in zona montana sau aleg sa se mute in zona montana. Potrivit actului normativ locuitorii de la munte vor primi sprijin financiar si material ca sa-si organizeze gospodariile sau ca sa poata profesa in aceste zone. Totodata familiile tinere si agricultorii de munte care isi intemeiaza gospodarii si cresc animale vor fi scutiti timp de 5 ani de impozitul pe venit, iar apoi vor plati doar jumatate din acestea. Specialistii agricoli, medicii, profesorii tineri pana la varsta de 35 de ani care isi stabilesc domiciliul in comune sau sate montane beneficiaza de o "prima de munte", echivalenta cu suta la suta fata de salariul de baza. Fermierii tineri care acceseaza fonduri europene beneficiaza de sume nerambursabile de pana la 90 la suta din valoarea investitiei.
In urmatorii zece ani nu mai putin de un miliard de euro vor fi investiti in zona montana prin Legea muntelui.