Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că, începând cu 1 iulie, intenția Guvernului este de a majora din nou salariul minim pe economie. Măsura a fost discutată încă de la finalul anului trecut, în Consiliul Național Tripartit, din care fac parte reprezentanți ai confederațiilor sindicale, reprezentanți ai patronatelor și reprezentanți ai Guvernului.
Însă, pentru ca majorarea salariului minim să se și întâmple, trebuie să crească productivitatea, ca angajatul să fie preocupat în permanență să aducă un plus de valoare pentru angajator. Scopul este ca și angajatorul să înregistreze o creștere sănătoasă și să-și permită majorările salariale.
”Orientarea pe care cele trei părți, reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului, este aceea ca de la 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3.700 de lei salariul minim pe economie. Foarte important, pentru că și în acest mecanism pe care îl avem în lucru și la care lucrează colegii noștri de la Institutul Național de Cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, ținem cont de trei componente. Una dintre cele trei componente este reprezentată de productivitate. Este foarte important ca, în creșterea salariului minim, să nu se regăsească doar nevoia socială de creștere a venitului, ci aceasta să fie corelată cu creșterea productivității, astfel încât să avem și pentru angajatori o creștere sănătoasă, astfel încât angajatorul să își poată permite să vină cu creșteri suplimentare pentru angajați. Important este ca și angajatul să fie preocupat în permanență să aducă un plus de valoare pentru angajator. Angajatorul trebuie să fie primul interesat să plătească mai bine un angajat bun, cu atât mai mult pe o piață a forței de muncă deficitară”, a declarat ministrul Muncii.
În prezent, salariul minim pe economie este de 3.300 de lei.
Contribuții mai mari, pensii mai mari
Simona Bucura a precizat că este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv, pentru că sunt situații în care se găsesc și alte forme de stimulare a salariaților. Ideea este ca și salariații să fie conștienți că dacă au contribuții mai mari, pensiile de care vor beneficia vor fi mai mari.
„Este foarte important ca, atât angajatul, cât și angajatorul, să găsească un echilibru și să înțeleagă că, până la urmă, salariul declarat este purtător și de contribuții de asigurări sociale, ceea ce într-o zi ne va duce pe fiecare dintre noi în situația de a deveni din asigurat, beneficiar. Iar contribuțiile mai mari vor influența în mod direct și pensiile mai mari”, a precizat ministrul.