La nivelul judetul Salaj, potrivit datelor oferite de catre DSP Salaj, in anul 2013 incidenta de cazuri inregistrate la DSP Salaj a fost de 299 de cazuri noi la 100.000 de  locuitori, adica 671 de cazuri noi pe judet.
Potrivit datelor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, in 2013, pentru judetul Salaj s-a acordat  un total de 4.830.260 de lei  pentru programul national de oncologie, din care 1.892.419 de lei i-a primit Spitalul Judetean de Urgenta, iar 2.937.841 de lei ambulatoriul. Numarul total de bolnavi de cancer tratati in 2013 a fost 531, iar costul mediul pe bolnav tratat s-a ridicat la 8.989 de lei.
In trimestrul I al anului 2014, bugetul total al Spitalului Judetean de Urgenta pentru programul national de oncologie a fost in valoarea de 1.195.000, pentru spital acor-dandu-se 460.000, iar pentru ambulatoriu 735.000.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat vineri ca medicii de familie ar putea fi recompensati pentru cazurile de cancer depistate de catre acestia in faza incipienta, informeaza Agerpres. „Incercam in aceste discutii cu medicii de familie sa-i luam parteneri si pentru orice pacient descoperit in stadiu incipient cu o asemenea afectiune acei medici sa fie recompensati. Plata se va face pe rezultat, pe cazurile incipiente detectate”, a precizat Nicolae Banicioiu la Forumul Pacientilor. Potrivit acestuia, marea problema in Roma-nia este ca pacientii sunt des-coperiti cu cancer in stadii avansate, lucru care face boala greu tratabila, dar si costisitoare.

Ce spune Ileana Pop,

medicul oncolog 

de la Spitalul Judetean
Medicului oncolog Ileana Pop, de la Spitalul Judetean de Urgenta, a declarat pentru Graiul Salajului ca depistarea cancerului in faza incipienta depinde foarte mult si de pacient. Acesta trebuie sa se prezinte la medicul de familie si sa-i prezinte orice simptom legat de orice organ, pentru ca medicul sa-l poata trimite la specialisti pentru investigatii. Problema este ca multi spera ca simptomele sa treaca de la sine sau le e frica sa mearga la medic pentru a nu fi diagnosticati cu o anumita boala. Din acest motiv, marea majoritate a bolnavilor care ajung la sectia de oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta au cancer in stadiile III si IV, ultimele stadii ale cancerului. Mai mult, medicul a precizat ca in ultimul timp a crescut patologia oncologica la varste foarte tinere, chiar si la copii, adica sunt tot mai multe cazuri de cancer in randul persoanelor tinere. In cazul in care un copil din Salaj este depistat cu cancer, acesta este trimis la Cluj pentru tratament.
Oncologul Ileana Pop a precizat ca sunt metode noi de testare, aparute recent, care permit depistarea anumitor factori genetici ce pot arata probabilitatea ca persoana testata sa faca un anumit tip de cancer. Aceste teste se fac in putine la-boratoare din tara, doar la persoanele care doresc sa afle daca sunt predispuse la cancer, costul unui astfel de test ajungand la 5.000 de lei. La noi in tara se practica screening-ul, o examinare aplicata de o retea de medici (de la medicul de familie, la diferiti specialisti) menita sa identifice boli, anomalii sau alti factori de risc. In ceea ce priveste cancerul, medicul de familie care face screening-ul urmareste anumite patologii, simpotome legate de afectiuni oncologice. Chiar daca pacientul vine cu o alta afectiune, daca acesta se afla in grupul de risc a unui anumit timp de cancer, medicul de familie ii pune intrebari pentru a afla daca e suspect sau nu de acel tip de cancer. Daca e necesar, medicul de familie trimite pacientul la specialist pentru investigatii amanuntite. In cazul in care specialistul identifica o tumora maligna, pacientul este trimis la oncolog pentru stabilirea unui tratament. Daca investigatiile facute pacientului ies bine, atunci acesta ramane doar sub supravegherea medicului de familie.
Ileana Pop a tinut sa sublinieze ca e foarte important ca femeile, de exemplu, sa stie sa-si faca autoexaminarea sanilor sau sa-i roage pe medicii de familie sa o faca pentru a identifica eventualele ano-malii ce pot aparea la nivelul sanului    (noduli, scurgeri etc.). De asemenea, testul Babes-Papanicolau poate identifica schimbari la nivelul colului uterin care pot duce la cancer.
In ceea ce priveste declaratia ministrulului, medicul oncolog considera ca poate fi o modalitate de a-i motiva pe medicii de familie sa investigheze mai aprofundat cazurile in care pacientii prezinta simptome ce ar putea duce la un cancer.