Incepand de sambata, 27 decembrie 2008, bancile nu mai pot modifica taxele sau comisioanele stabilite prin contractele nou incheiate, fara acordul clientului. Modificarea continutului clauzelor contractuale referitoare la costuri va fi transmisa consumatorilor cu cel putin 30 de zile, iar consumatorul are la dispozitie 15 zile de la primirea notificarii pentru a comunica acceptarea sau neacceptarea noilor conditii. Totodata, clientul poate rezilia contractul fara plata unor costuri suplimentare. Se interzice majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, introducerea si perceperea de noi taxe sau comisioane care nu au fost mentionate in contract. Mai sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare sa modifice unilateral clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional acceptat de consumator.
“A intrat in vigoare noua lege si suntem imputerniciti sa luam masuri in cazul nerespectarii acestor prevederi. Noile reguli se aplica pentru contractele nou incheiate, iar in cazul celor mai vechi se poate actiona in instanta. Daca situatia o va impune, vom aplica si amenzi. Acestea sunt cuprinse intre 5.000 si 50.000 lei, iar pentru practicile comerciale incorecte pot ajunge pana la 60.000 lei”, a declarat Dorina Rednic, inspectorul sef adjunct al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj. Eventualele reclamatii ale salajenilor nu vor fi trimise la Bucuresti, ci vor fi solutionate in cel mult 30 de zile de catre inspectorii OPC Salaj.
Din 27 decembrie, bancile nu mai pot face modificari in contracte
Articole
Cum depun persoanele fizice declarația unică în 2025 și cât au de plată?
Începând din acest an, s-au schimbat modelul, instrucțiunile de completare și de depunere a formularului 212 „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”. Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Ca element de nouate, în anul…
Mai mult...Negocierea colectivă în firmă, condiție pentru a mai prinde contracte cu statul
Obligația de a iniția negocieri colective în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă se aplică tuturor angajatorilor care au cel puțin zece angajați. Inițiativa negocierii aparține oricăreia dintre părți, iar termenul pentru desfășurarea acesteia este de 45 de zile, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților implicate. Deși prevederea există din 2022, fiind stipulată în Legea nr.367/2022 privind dialogul social, Legea nr.283/2024, publicată în luna noiembrie a anului trecut, pune un accent mai mare pe promovarea…
Mai mult...