Cei mai afectati vor fi consumatorii casnici cu venituri minime, pentru ca se renunta la tariful social.

Fiecare intalnire intre guvernul Romaniei si misiunile economice ale FMI , alaturi de Comisia Europeana inseamna pentru populatie intelegeri care constituie surprize neplacute. Este si cazul ultimei misiuni FMI din luna ianuarie, iar noi abia acum aflam ca Guvernul s-a inteles cu creditorii Romaniei asupra renuntarii la reglementarile tarifare in ce priveste furnizarea de energie electrica pentru populatie. Pe scurt, noua intelegere prevede renuntarea la tarifele sociale de care beneficiaza aproximativ 15 la suta dintre consumatorii casnici cu venituri ce nu depasesc valoarea salariului minim pe economie.
Tariful social, potrivit intelegerii cu FMI, va fi eliminat in trei trepte, incepand cu anul viitor. Este vorba de renuntarea la tarifele reglementate in acest moment de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) care nu a mai dat voie la cresterea tarifelor la curent electric din 1 ianuarie 2010. Renuntarea la reglementare tarifara inseamna liberalizarea pietei in acest domeniu, adica furnizorii de energie dicteaza preturile, exact ca in cazul combustibililor. Cantitatea de energie furnizata populatiei in regim de reglementare prin ANRE se va reduce treptat, incepand cu luna iulie a anului viitor, cand 10 la suta din energie va fi furnizata de pe piata libera. Vor fi 10 pasi de libera-lizare a energiei electrice, procesul urmand a se finaliza in luna decembrie a anului 2017. Concret, de anul viitor se vor introduce cate zece procente de energie libera in lunile iulie si decembrie a fiecarui an, pana la liberalizarea completa. IS-a optat pentru introducerea obligativitatii pentru furnizorii care practica tarife reglementate sa achizitioneze o anumita pondere din energia electrica furnizata consumatorilor de pe piata concurentiala, pondere care va creste progresiv conform calendarului propus. Concomitent, In factura tuturor consumatorilor care beneficiaza Inca de tarife reglementate se va introduce o componenta tarifara care sa reflecte costul unitar de energie electrica din piata concurentialaI, se arata In intelegerea cu FMI. Li-beralizarea preturilor in acest domeniu afecteaza in special populatia cu venituri mici, care acum bneficiaza de tarife sociale, cu un pret mai mic al energiei electrice. Pentru astfel de familii, se preconizeaza crearea a doua categorii vulnerabile care vor fi incadrate in doua transe de venit. Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat Inca de la Inceputul anului viitor pentru persoanele si familiile care vor fi Incadrate In prima transa de venit, In timp ce familiile din a doua transa de venit vor mai fi protejate doar un an, pana In ianuarie 2014, prin acest tarif social. Procesul va fi Incheiat In ianuarie 2015, cand tariful social va fi eliminat si pentru celelalte familii vulnerabile.
Peste 8 milioane de consumatori afectati
Potrivit site-ului cursdeguvernare.ro, in Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale, iar numarul consumatorilor vulnerabili este estimat Intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17 la suta din total). Chiar daca pentru categoriile vulnerabile pretul va creste mai tarziu, cu derogare pana in 2015, aproximativ 6,9 – 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret inca din luna iulie a anului viitor.