Circa 70 la suta dintre exploatatiile agricole vor fi inchise si aproximativ 10.000 de salariati din domeniu vor fi trimisi in somaj, daca bugetul Agriculturii nu va fi majorat la 4 la suta din PIB, respectiv 36 de miliarde de lei, sustine presedintele Federatiei Agrostar. O fi agricultura noastra cu 45 de ani in urma fata de media agriculturii europene, dar nici chiar asa. Anul acesta s-a acordat intr-o prima faza 9 miliarde de lei de la bugetul de stat pentru Agricultura, apoi comisiile de specialitate au aprobat suplimentarea cu inca 2,1 miliarde de lei, cu toate ca ministrul Mihail Dumitru spunea ca se descurca si cu 9 miliarde. Ce sa intelegem din toata aceasta poveste? Banuim ca ministrul Dumitru nu vrea sa-si supere colegii de guvern, si ca a inteles ca e un buget de austeritate, dar agrigultura noastra e bolnava rau si are nevoie de multe medicamente. Cu 2,1 miliarde de lei ar mai fi astupat cateva gauri. Cat despre 36 de miliarde vehiculate de presedintele Agrostar, situatia mi se pare putin deplasata, in contextul crizei actuale. Cine va reusi sa impace si capra si varza? Si mai ales cum?
Dilema agricola
Articole
ANAF publică „lista rușinii”! Apar și firme din Sălaj care nu și-au achitat obligațiile fiscale
Este vorba despre firmele și persoanele fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului 4 din 2024, conform legislației în vigoare. Acestea vor figura pe „lista rușinii” a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care va fi publicată în această lună. „Lista rușinii” include toate entitățile care au datorii fiscale de peste 100.000 de lei, dar și persoanele fizice care desfășoară activități economice independente sau exercită profesii libere și au restanțe în acest sens. Publicarea acestei…
Mai mult...Ordonanța Trenuleț, în Monitorul oficial! „Trenulețul” guvernamental lovește crunt
Ordonanța Trenuleț, în Monitorul oficial: în 2025 îngheață pensiile și salariile bugetarilor, crește impozitul pe dividende, dispar facilitățile din IT, construcții și agricultură Ordonanța Trenuleț (OUG 156/2024) a fost publicată în Monitorul oficial cu aproximativ 2 ore înainte de Anul Nou. Practic, măsurile se aplică în câteva ore. Câteva măsuri au dispărut, unele au fost modificate și au apărut altele noi, cum ar fi cele referitoare la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară. Redăm măsurile din…
Mai mult...