Lustragiii nu mai exista, iar hornarii si hamalii sunt pe cale de disparitie. Asa cum din nomenclatorul de meserii au disparut cateva, iar altele in curand nu vor mai exista, in domeniul muncii, cuvintele „serviciu” sau „slujba” sunt din ce in ce mai mult inlocuite cu englezismul impersonal „job”. Cuvantul „meserias” s-a manelizat in cei douazeci de ani de dupa revolutie, ajungand sa fie asociat acum mai mult cu „smecher”, decat cu vreo activitate nobila. Exista insa o contradictie imediat sesizabila intre „job” si atasament. Suna hilar sa spui, de pilda, despre un taran ca merge la „job” cand merge sa culeaga ceapa, sau sa strange porumbul de pe camp. Asta pentru ca el este implicat trup si suflet in ceea ce face. A merge la job nu implica o astfel de conexiune; cine are un job poate fi oricand inlocuit, aceasta este ideea indusa de la bun inceput. Oricui a aplicat vreodata pentru vreun job nu-i este strain sentimentul de teama cu care a pornit la drum ca oricand poate deveni dispensabil. Daca e acceptat de angajator, trebuie sa fie flexibil si recunoscator. In economia de piata esti doar un „produs” care produce si esti bun atata vreme cat produci. Cand nu mai produci, esti scos mai intai pe galantarul cu perisabile la pret redus, urmand sa fii aruncat la cos daca nu-ti „revii”. Nimeni nu este de condamnat, nu exista o societate umana perfecta. Comunismul este utopic si l-am abandonat, capitalismul ne produce stres prin accentul pus doar pe ceea ce stii sa faci si cat de rezistent poti fi, nu pe cine esti. Vor fi din ce in ce mai putini cei care vor face ceva din vocatie si ucenici care sa „fure” meseria de la vreun mentor. Proverbului romanesc „meseria este bratara de aur” ii raman doar conotatiile estetice. Copiii si tinerii din ziua de azi nu-si doresc altceva decat sa prinda un job bun dupa ce termina studiile. Nu conteaza daca jobul nu va avea legatura cu domeniul in care s-au pregatit. Acest lucru se intampla pentru ca la noi nu exista nici un fel de consiliere pe piata muncii. De fapt, nu exista o piata a muncii. Exista doar o piata a joburilor, fragila ca o farfurie de plastic de unica folosinta.
Diferenta dintre „serviciu” si „job”
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...