Astazi se organizeaza la nivel mondial evenimente care sa atraga atentia asupra cresterii alarmante a numarului de bolnavi de diabet. Prognoza Organizatiei Mondiale a Sanatatii este ca, intr-o singura generatie, populatia dabeticilor se dubleaza. Ne confruntam cu o crestere exploziva a diabetului si a patologiilor cardiovasculare, in special in tarile cu o dezvoltare redusa. Astfel, diabetul zaharat devine o prioritate publica. In mod tragic, epidemia de diabet se asociaza schimbarilor sociale asociate globalizarii: modul de viata al comunitatii locale, faptul ca se renunta la alimentatia traditionala in favoarea semipreparateor, reducerea activitatii fizice si favorizarea sedentarismului. Efectele globalizarii depasesc problemele individuale ale pacientului. De aceea, nu mai poate fi doar o problema a actului medical ci o responsabilitate majora a structurilor de stat si private din punct de vedere al impactului social, daca luam in considerare costurile pe care le presupune medicatia bolnavilor, costurile bolilor cardiovasculare asociate cu diabetul si, indirect, scaderea activitatii la locul de munca”, ne explica dr. Marius Calinici, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, amploarea fenomenului diabetului.
Alimentatia dezechilibrata, lipsa de miscare, obezitatea si stresul sunt cateva din principalele cauze ale inmultirii cazurilor de diabet. „Ziua de lupta impotriva diabetului dateaza din 1991, ca urmare a unei hotarari a Federatiei Nationale a Diabeticilor din Romania. Deviza pentru anul 2013 este: Sa controlam diabetul acum! Scopul este ca toti factorii implicati sa se mobilizeze deoarece, in momentul de fata numarul cazurilor de imbolnaviri la nivel mondial este in continua crestere.
Peste o mie de salajeni afla in fiecare an ca sufera de diabet
Potrivit datelor centralizate de Directia de Sanatate Pu-blica (DSP) Salaj, prezentate la finele lunii trecute, in Salaj sunt diagnosticati cu diabet zaharat 11.548 de persoane, din care 2.857 de diabetici sunt dependenti de insulina. Din nefericire, diabetul afecteaza inclusiv copiii si tinerii. Doua treimi dintre bolnavi au varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, iar un sfert au peste 65 de ani. In ceea ce priveste distributia pe grupe de varsta, cele mai multe cazuri, 7.000, se inre-gistreaza la persoanele de 15-64 de ani, si 47 de cazuri de imbolnaviri la copii.
Doar anul trecut au fost diagnosticati un numar de 1.185 de bolnavi. Dintre ca-zurile noi diagnosticate in 2012, 283 sunt insulino-dependenti, iar 902 sufera de diabet grad II. Mai bine de jumatate dintre acestia sunt de gen masculin.
In primele noua luni ale acestui an s-au inregistrat un numar de 295 de cazuri noi, din care 76 insulino dependente. „Datele statistice arata ca e nevoie de o informare sustinuta a populatiei pentru prevenirea imbolnavirilor, dia-gnosticarea precoce si tratamentul de specialitate adecvat pentru prevenirea complicatiilor in vederea asigurarii unei vieti relativ normale si de lunga durata”, ne-a declarat Ligia Marincas, director al Directiei de Sanatate Publica Salaj.
Teste gratuite astazi in Salaj
Mircea Druhora, presedintele Asociatiei „Speranta Diabeticilor” Salaj, ne-a declarant ca astazi se fac testari gratuite pentru cei care doresc sa-si verifice glicemia, in mai multe locuri din judet, astfel: la Salatig, in cabinetul doctorului Ovidiu Luca, unde au fost acordate 100 de teste de glicemie, in Simleu Silvaniei, pe strada Gheorghe Lazar, la familia Sabau Vasile si Aurica si la sediul Asociatiei „Speranta Diabeticilor”, din Zalau, situa-te pe strada Dumbrava, in cladirea Spitalului Ciobanca.
Spitalul judetean are un pat la 2.400 de bolnavi de diabet
In ultima sedinta a Consiliului Judetean, sub admi-nistrarea caruia se afla Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, s-a ridicat problema numarului mic de paturi din compartimentul de diabet al sectiei de interne a Spitalului. La aproape 12.000 de bolnavi de diabet, sunt doar cinci paturi disponibile in cadrul spitalului. Managerul Spitalului Judetean Zalau, Laurentiu Barna, motiveaza ca bolnavii de diabet sunt internati cand este cazul si in alte compartimente ale sectiei de interne.
Cum sa ne ferim de boala?
Stilul actual de viata favorizeaza aparitia bolii. Ca sa ramanem sanatosi, ar trebui sa nu fim stresati, sa evitam locurile de munca in care stam prea mult pe scaun sau in picioare, sa avem o alimentatie echilibrata si sanatoasa, ceea ce ne este aproape imposibil. Dr. Calinici ne recomanda ca in fiecare zi sa mergem pe jos, in ritm alert, cel putin 30 de minute si sa consumam alimente care sa nu duca spre obezitate, iar daca suntem supraponderali sau obezi, sa slabim. Medicul ne recomanda sa ne verificam periodic glicemia, iar daca observam oscilatii sa ne adresam imediat medicului pentru a beneficia de tratamentul adecvat si sa nu asteptam pana apar complicatiile bolii.
Hepatita, cancerul si diabetul, cele mai frecvente boli cronice in Salaj
Cele mai frecvente boli cronice de care sufera romanii sunt hepatita, cancerul, diabetul si bolile cardiovasculare. Toate acestea au ca si principale cauze dezechilibrele din stilul actual de viata.
La nivel national sunt inregistrate intre 1,5 si 2 milioane de cazuri de hetatita, tipurile B si C. Potrivit medicilor, aceste boli se transmit prin contact sexual neprotejat si o igiena personala precara.
Anul trecut, in Salaj s-au inregistrat 108 cazuri noi de hepatita, re-prezentand 0,45 de cazuri la mia de locuitori, din care 98 de cazuri de hepatita A, cinci cazuri de hepatita B si un caz de hepatita de tip C. In 2011, in judetul nostru s-au inregistrat 119 cazuri noi de hepatita, din care 113 bolnavi de hepatita de tip A, trei cazuri de hepatita de tip B. Salajul se situa pe locul II la nivel de tara in ceea ce priveste incidenta inregistrata.
Cat priveste cancerul, statistica la nivel judetean arata o evolutie constanta a imbolnavirilor. Nu mai putin de 662 de cazuri noi de cancer au fost inregistrate in anul 2011 si nu mai putin de 428 de decese din cauza aceleiasi boli. Cele mai frecvente tipuri de cancer la noi in judet sunt cancerul colorectal, cancerul la plamani, cancerul la san, cancerul la stomac si cancerul de col uterin.