Timp de trei zile, la Bran, in judetul Brasov, se afla in dezbatere stadiul de implementare a proiectelor finantate de Regio, in cadrul Forumului anual. Din cadrul Regiunii de Nord-Vest participa reprezentantii ADR si 10 comunicatori locali. Din Salaj sunt prezenti purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean, Sebastian Olaru, si Ana Tudoran, redactor la cotidianul Graiului Salajului.
Adina Stefanescu, director in Directia Management Program din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a precizat joi, in deschiderea lucrarilor Forumului, ca aceasta perioada este foarte importanta, avandu-se in vedere ca luna viitoare va avea loc comitetul de monitorizare asupra Pro-gramului Operational Regional. „Dorim ca pana atunci sa avem de raportat Comisiei Europene si comitetului de monitorizare rezultate cat mai bune”. Iar prognoza directorului de Management Program este ca pana la sfarsitul anului gradul de absorbtie a fondurilor europene sa ajunga la 27 la suta, in conditiile in care in acest moment a atins 21 la suta. Iar aici este vorba despre un program prin care se deruleaza 4,4 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde sunt de la Uniunea Europeana, iar contributia nationala este de 0,7 miliarde de euro.
Zalaul are la dispozitie 22 milioane de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor
Adina Stefanescu a mai anuntat si demararea programului prin care se ofera finantare pentru municipiile resedinta de judet pentru izolarea termica a blocurilor. Seful Directiei Management Program a aratat ca, din economiile facute pe alte axe de finantare, s-a reusit crearea unei masuri complementare, astfel incat sa se demareze acest program-pilot. Practic, se aloca 150 de milioane din fonduri UE, completare cu aceeasi suma de la bugetul de stat, pentru o dezvoltare durabila a centrelor urbane. Programul se adreseaza administratiilor de municipii resedinta de judet si sectoarelor capitalei, avand ca tinta reabilitarea blocurilor in care categorii sociale vulnerabile sau familii cu venituri reduse. „Se va aloca o suma egala pe fiecare regiune, aproximativ 22 de milioane de euro”, a anuntat Stefanecu. Ceea ce se traduce, la nivelul Regiunii de Nord-Vest, ca Zalaul se bate pe 22 de milioane de euro cu Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Oradea si Bistrita. Comform conditiilor prevazute pentru finantare, contributia europeana este de 60 la suta, restul de 40 de procente fiind impartite intre municipalitate si locatari, dupa un altgoritm formulat de Ministerul Dezvoltarii.
Neprofesionalismul si hotia – piedici in implementarea proiectelor europene
Una dintre cele mai discutate teme in cadrul Forumului a fost piedicile intampinate de beneficiari in implementarea proiectelor. De la proiecte facute prost la probleme de proprietate si constructori neseriosi, problemele semnalate au darul de a impiedica implementarea proiectelor si se poate ajunge chiar la pierderea finantarii. Gina Calotita, sef serviciu de Monitorizare Proiecte, a aratat ca aproape niciun beneficiar de finantare eropeana nu este multumit de felul in care au fost intocmite proiectele si a tras concluzia ca in Romania inca nu avem proiectanti profesionisti. De asemenea, Gina Calotita a vorbit si despre constructorii care participa la licitatii si ofera preturi mici, pentru ca apoi, dupa ce castiga, sa faca lucrari proaste sau sa dispara. La acest aspect al problematicii, Adina stefanescu a tinut sa precizeze ca, in cazul in care constructorul nu se mai intelege cu beneficiarul, ce din urma nu trebuie sa se lase blocat in implementarea proiectului si sa cedeze extra-solicitarilor constructorului. „Chiar daca lucrarile au fost executate la 90 la suta din volum, daca apar neintelegeri cu constructorul, se poate evalua valoarea lucrarilor executate, iar pe restul de lucrari ramase se poate face o noua licitatie. Important e ca proiectul sa nu ramana blocat”, a aratat stefanescu.