”Nimeni care pune mâna pe plug și privește înapoi nu este vrednic de Împărăția lui Dumnezeu”. (Luca 9,62)
Dragi cititori, astăzi, luarea unui angajament provoacă teamă, mai ales pe termen lung. Și totuși, toți psihologii afirmă că nehotărârea constantă are efecte nefaste asupra vieții persoanelor. Nu sunt de ajuns intențiile bune. Cine își abandonează în mod constant propunerile și proiectele ajunge să nu mai aibă încredere în el însuși și în viață.
Nu suntem obligați să reușim sau să avem succes, ci să ne angajăm în ceea ce facem, deoarece unica măreție constă în a încerca. Este nevoie să fim motivați, să ne stabilim ținte de atins și să muncim din greu pentru a le atinge.
Să ne amintim că, cu trecerea timpului, pielea face riduri, părul albește și zilele devin ani…Dar ceea ce este important nu se schimbă: puterea și convingerile noastre nu au vârstă. Să facem în așa fel încât să fim respectați nu compătimiți și să nu ne dăm bătuți niciodată!
Poetul spaniol Pablo Neruda reflecta în scrierile sale: ”Moare lent cine nu riscă niciodată/Moare lent cine evită o pasiune/ Moare lent cine nu riscă certitudinea, pentru a îmbrățișa incertitudinea, din dorința de a realiza un vis./ Moare lent cine abandonează un proiect înainte de a-l începe, cine nu pune întrebări asupra subiectelor pe care nu le cunoaște, cine nu răspunde atunci când este întrebat despre ceva ce cunoaște./ Să evităm moartea în doze mici, amintindu-ne mereu că a fi vii cere un efort cu mult mai mare decât simplul fapt de a respira”.
Albert Einstein spunea că ”este la fel cu oamenii cum este cu mersul pe bicicletă. Numai când te miști îți poți menține echilibrul confortabil.” Este capitală direcția în care ne mișcăm, pentru a știi la ce este sau nu bine să renunțăm. Noi toți dorim progresul, dar progres înseamnă să ajungi cât mai aproape de locul unde vrei să fii. Dacă ești pe drumul greșit, progres înseamnă să renunți la traiectoria inițială și să mergi până la drumul bun – în cazul acesta, omul care se întoarce cel mai repede la drumul cel bun este omul cel mai progresist. A renunța la calea greșită este cel mai rapid mod de a înainta.
Dragilor, să credem mai mult în iubirea lui Dumnezeu decât în fragilitățile noastre. Când, din cauza anilor, nu vom mai putea alerga, să mergem grăbit; când nu vom mai putea merge grăbit să mergem; când nu vom mai putea merge, să folosim bastonul, dar să continuăm mereu lupta, ”lupta cea bună”, de care vorbea apostolul Pavel, lupta pentru Bine, Adevăr și Frumos.
Dacă am avea credință cât un bob de muștar am putea muta din loc munții aceștia care s-au stratificat de nu mai putem distinge sămânța adevărului. În ultimele decenii știința medicală a confirmat faptul că oamenii cu un sens profund în viață și cu un scop bine definit prezintă o altă robustețe interioară, un nivel mai scăzut de stres, agresivitate, negativism, anxietate, depresie; trec cu mai mare ușurință peste situațiile dificile și nu au tendința de a face abuz de alcool sau droguri, pentru că au un nivel ridicat de fericire în viață. Astfel de constatări științifice au dus la conștientizarea faptului că sensul în viață este o parte integrantă a unui stil de viață sănătos, sensul, mai ales în dimensiunea lui transcendentă.
Vă invit la reflecție!