Seceta asta crunta a afectat in cea mai mare masura agricultura. Dupa o serie de tentative de a-i despagubi pe fermierii ale caror culturi au fost calamitate, tentative care au esuat, Guvernul Romaniei a gasit de cuviinta sa aprobe actul normativ privind ajutorul de minimis acordat micilor agricultori, adica celor care practica agricultura de subzistenta. Respectivul act normativ a fost initiat de Ministerul Agriculturii, iar executivul a hotarat sa acorde doar 100 de lei la hectar tuturor celor care lucreaza ca persoane fizice suprafete reduse, de unu pana la zece hectare de teren agricol. In paranteza fie spus, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis sprijin si pentru agricultorii care detin suprafete sub un hectar si pentru producatorii cu terenuri peste zece hectare, dar deocamdata ideea a fost abandonata.
Banii vor veni la caderea zapezii
O suta de lei este o suma modica, o nimica toata in contextul investitiei intr-un hectar de teren agricol. Numai aratul unui hectar costa 500 de lei, discuitul (o singura data) 250 de lei, semanatul 250 de lei, erbicidatul 300 de lei, samanta (la paioase)1000 de lei, recoltatul 400 de lei. Sa nu mai vorbim de ingrasaminte si imputuri. Oricum, suma depaseste cu mult 2000 de lei pe hectar. Si vine statul si te „fericeste” cu 100 de lei la hectar. Dar plata nu se va face acum, ci dupa 15 noiembrie, la caderea zapezii, cand campania agricola de toamna se va fi incheiat demult. „Nu ma ajuta mai deloc banii astia, daca nu-s dati la timp”, zice Gheorghe Breban din Cristoltel „Am doua hectare de malai distruse de seceta cam in proportie de 40 la suta. Si nu ma pot bizui pe banii lor” se amaraste omul.
Prin hatisul birocratiei pentru 100 de lei
Pentru a primi aceasta suma simbolica, sa nu-i zic bat-jocoritoare, cei ale caror culturi au fost afectate de seceta trebuie sa indeplineasca o serie de formalitati, care de care mai birocratice. In actul normativ scrie negru pe alb „Pentru obtinerea sprijinului financiar, solicitantii intocmesc cereri, conform modelului prevazut in anexa nr.1 si le depun la directiile pentru agricultura judetene, in a caror raza teritoriala se afla terenurile, insotite de urmatoa-rele documente: a) copie a BI/CI a solocitantului, sau, dupa caz, imputernicire/procura notariala si o copie BI/CI a reprezentantului legal; b) dovada cont activ banca/trezorerie; c) copie a cererii unice de plata pe supra-feta pentru anul 2012, certificata cu inscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul” de catre centrele locale sau judetene ale APIA; adeverinta in original , care sa ateste, conform inscrisurilor din Registrul agricol, suprafata de teren utilizata de solicitant, in baza oricarui act juridic care confera dreptul de folosinta a terenului in cauza”. Cererile se pot depune in cursul lunii septembrie, iar ministrul Agriculturii spera ca „de la 1 noiembrie, sau cel mai tarziu de la 15 noiembrie 2012, sa se inceapa platile efective”. Platile de milogeala.
Agricultorii cu suprafete de peste 10 hectare nu vor primi despagubiri
Aurel Chereches din Jibou este un agricultor „inrait”.Cultiva peste 50 de hectare de teren fiindca detine si o ferma de bovine. El este suparat foc ca agricultorii care detin peste zece hectare nu beneficiaza de aceste despagubiri, fie ele si doar simbolice. „Ministrul Agriculturii nu mai zice nimic in ultima perioada despre despagubiri”, constata Chereches ofticat. „Proiectul initial prevedea ca fermierilor cu suprafete mai mari de zece hectare sa li se acorde despagubiri in valoare de 80 la suta din productia de grau, porumb si floarea soarelui pierduta ca urmare a secetei. S-a renuntat la aceasta idee. Acum ni se promite o alternativa si anume ca vom primi in avans, intregul sprijin pe suprafata, in valoare de 176 de euro la hectar. S-ar putea ca guvernul sa se razgandeasca din nou, iar noi vom ramane cu paguba” conchide Aurel Chereches.