Timpurile tragice ale persecuțiilor i-au determinat pe creștinii aflați în pericol să se ascundă și să-și cinstească sfinții în locuri ferite. De multe ori, când luau trupurile martirilor trebuiau să le ascundă în locuri unde rămâneau uitate.

Astăzi, Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică sărbătoresc bucuria găsirii unui astfel de loc în care au fost așezate relicvele a 17 trupuri de martiri și care au fost uitate timp de câteva sute de ani.

În timpul patriarhului Constantinopolului Toma, la începutul celui de-al șaptelea secol, în părțile Efgheniei au început să aibă loc o serie de minuni. Aici, în locul numit poarta și turnul lui Evgenios, au fost aflate relicve ale mai multor martiri. Ele au fost luate cu evlavie, au fost duse într-o biserică și așezate spre venerare.

Identitatea acestor martiri a rămas multă vreme necunoscută, dar, câțiva ani mai tarziu, printr-o revelație divină, s-au descoperit doi dintre martirii care erau îngropati acolo, și anume sfântul Andronic și sfânta Iunia. Cei doi făceau parte din cei 70 de ucenici aleși de Iisus Christos. Numele celorlalți martiri care au fost îngropați cu ei au rămas deocamdată cunoscute doar pentru Dumnezeu.

Dragi cititori, dacă aș avea adevărul, spunea filosoful Bernard de Fontenelle, l-aș strânge în pumn și nu l-aș da nimănui. Eroii, în schimb, nu pot concepe un astfel de ”secret binefăcător”, pentru că tot ce este binefăcător trebuie să se reverse, asemeni unui fluviu, peste toți ceilalți. Așa precum oamenii de știință își încredințează descoperirile pentru a vindeca și salva infirmități, la fel și martirii au încredințat lumii adevărurile revelate, chiar dacă asta a însemnat pierderea prestigiului și a vieții.

Sfinții martiri din Efghenia să ne fie porturi de acostare sufletească în drumul spre adevăr și menire.