Arheologii invoca dreptul la prima publicare
Sapaturile de salvare efectuate de arheologii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau la biserica reformata – monument istoric de categorie A – din Mineu (comuna Salatig) au scos la lumina, se pare, zilele trecute, cateva zeci de schelete umane. Informatia a fost publicata, la sesizarea unui localnic, de un ziar maramuresean, fiind preluata si de presa centrala. Contactati telefonic, arheologii Dan Bacuet si Dan Culic, care lucreaza la sapaturile de la Mineu au refuzat cu vehementa sa dea orice informatii referitoare la presupusa descoperire, invocand confidentialitatea datelor, care ar fi prevazuta in contractul incheiat intre Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si beneficiar – Parohia Reformata din localitate. De asemenea, arheologii isi revendica si dreptul la prima publicare a rezultatelor cercetarii sitului respectiv, informarea prompta a publicului cu privire la descoperire nefiind, catusi de putin, o prioritate pentru acestia.
In ciuda incercarii arheologilor de a monopoliza descoperirea, vestea despre gasirea scheletelor de la Mineu s-a raspandit rapid printre localnici. Si primarul comunei Salatig, Molnar Josef, ne-a confirmat ca „se zvoneste ca la Mineu s-au descoperit mai multe schelete”, precizand, insa, ca nu a avut ocazia sa vada descoperirea.
Care este amploarea si importanta descoperirii de la Mineu, cum au ajuns acele schelete acolo, de cand dateaza ele – sunt date pe care le vom afla, cel mai probabil, peste cateva luni, adica atunci cand arheologii isi vor incheia cercetarea si isi vor fi terminat de valorificat publicistic descoperirea. Pana atunci, nu ne ramane decat sa speculam…
Monument din secolul XVI
Potrivit datelor primite de la Valeria Lehene, consilier de specialitate in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, biserica din Mineu este din piatra, fiind construita in 1514, cu transformari datate in secolul XVIII. Lucrarile initiate acum la biserica – monument istoric, pentru care directia a impus sapaturile de salvare mentionate anterior, includ taluzarea terenului pentru a cobori nivelul acestuia sub nivelul pardoselii obiectivului (pentru a reduce infiltrarea apei).