Casele de schimb valutar s-au inmultit in ultimii ani, au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Dornici sa faca bani, patronii au deschis, in timp, mai multe puncte de schimb, rulajul de valuta fiind destul de mare. Avand in vedere ca suntem in UE, cele mai frecvente tranzactii sunt euro-leu, multi dintre cei plecati la munca in strainatate trimitand bani familiilor lor. Insa trebuie sa fii atent unde iti schimbi banii. Ai trei optiuni: mergi la banca, la o casa de schimb valutar sau la bisnitari, ultima varianta fiind de evitat deorece nu este exclus sa fii “tepuit”.
Casele de schimb au primit, recent, noi ordine din partea Protectiei Consuma-torilor, tocmai pentru ca au aparut unitati care foloseau metode ingenioase pentru a-i induce in eroare pe clienti. Mizand pe graba si neatentie, afisau un curs avantajos, dar percepeau comisioane la schimb, iar acest lucru era afisat in asa masura incat sa-ti scape privirii. Nu putine au fost cazurile in care unii au pierdut la schimb zeci de mii de lei, deoarece nu au cascat ochii si au semnat formularul de acceptare al tranzactiei. Acum, comi-sionul trebuie inclus in cursul de schimb, nu se mai calculeaza separat. Insa cu criza economica, nu ar fi de mirare ca operatorii economici din domeniu, care se ocupa cu astfel de smecherii, sa gaseasca noi metode de a “fenta”, victima fiindu-le nimeni altul decat tu, clientul. Daca se intampla sa fii inselat, nu ezita sa depui o reclamatie la Protectia Consumatorilor.
Totusi, cand schimbi valuta este indicat sa te informezi inainte de a efectua tranzactia. Daca vrei sa schimbi sume mai mari si ai timp, treci pe la cateva case de schimb, chiar si pe la banci, si urmareste unde este cel mai avantajos curs de schimb. In momentul in care ti se ofera sa semnezi formularul, citeste-l, nu mai semna cu ochii inchisi. In formular trebuie sa fie inscrise datele firmei, datele tale de identitate, suma pe care vrei sa o schimbi si cat trebuie sa primesti in urma tranzactiei. Fa si tu un calcul aproximativ ca sa-ti dai seama care este suma pe care trebuie sa o primesti, astfel vei observa daca urmeaza sa fii tras pe sfoara ori ba.
Unde schimbam
Te intrebi daca sa schimbi valuta la banca ori la o casa de schimb valutar? S-ar putea ca la banca sa nu fie un curs atat de avantajos precum la casa de schimb. Orientativ, acestea sunt ofertele in Zalau:
Cursul de schimb al BNR, ieri, 11 august:
Euro: 4,2143 lei
Dolar: 2,9773 lei
Forint: 0,015535 lei
La bancile din Zalau, cursul euro varia intre 4,160 si 4,165 lei, la cumparare, iar dolarul era 2,910-2,915 lei.
La casele de schimb, euro era cumparat cu 4,160 – 4,180 lei, dolarul cu 2,920 – 2,925 lei, iar forintul cu 0,0155. La vanzare, euro varia intre 4,190 si 4,210 lei, dolarul se vindea cu 2,960 – 3,000 lei, iar forintul cu 0,0157 lei.
Deschide ochii, apoi portofelul
Articole
O viață nouă, o lume nouă…
”Ieri am fost inteligent, așa că am vrut să schimb lumea. Astăzi sunt înțelept, așa că mă schimb pe mine însumi.” (Rumi) Dragi cititori, pace și bine! – este urarea care și-o adresau și continuă să și-o adreseze călugării din ordinul franciscan, în simplitatea lor radicală. Pacea este ”capodopera rațiunii”, așa cum spunea J. Muller. Pacea este o dispoziție lăuntrică, o înclinație către bunăvoință, dreptate și caritate… și totuși, e atâta lipsă de pace în lume! Oare…
Mai mult...Sfânta Cecilia, caracter de oțel și simbol al muzicii
Dragi cititori, avem nevoie să reactualizăm în fiecare zi, în conștiința noastră, viețile sfinților. Să nu uităm ca sfinții sunt superiori geniilor, fiindcă ideea de sfințenie este legată de ideea de minune. Să nu uităm că suntem chemați și noi, în fiecare zi, la eroism, pentru că doar eroismul trăit sub dominanta Evangheliei mai poate salva această lume. Astăzi, să ne amintim de viața Sfintei Mucenițe Cecilia, cea care este sărbătorită în întreaga creștinătate de rit bizantin…
Mai mult...