Deputatul PNL Mirel Talos cere inasprirea pedepselor pentru soferii care conduc bauti, nu respecta regulile de circulatie sau omoara oameni nevinovati. Deputatul salajean a adresat ieri o interpelare ministrului de Interne Radu Stroe, pe care il roaga sa ia masurile necesare pentru limitarea numarului de accidente si de victime in Romania. Talos subliniaza ca „este nevoie stringenta de o inasprire reala a controlului soferilor, vehiculelor, al modului de circulatie pe drumurile publice, precum si al modului in care se obtine permisul auto”. Mirel Talos a cuprins in interpelarea inaintata ministrului Stroe principalele cauze pentru decesele din trafic. Spune ca accidentele soldate cu morti sunt provocate de soferi iresponsabili, care se afla sub influenta bauturilor alcoolice, nu respecta regulile de circulatie si ucid „din culpa” alti soferi sau omoara pietoni. Parlamentarul PNL re-clama nerespectarea programului legal de odihna de catre soferii aflati la volan si condamna soferii care adorm in timp ce conduc. Multi soferi incalca viteza legala, nu acorda prioritate in trafic, motiv pentru care provoaca accidente, mai spune Mirel Talos. El arata cu degetul si spre scolile de soferi, care nu pregatesc temeinic cursantii in vederea obtinerii permisului de conducere si pentru dobandirea cunostintelor de legislatie rutiera.
Penelistul Talos pune problema cu privire la aplicarea sanctiunilor juridice ce se impun in cazul soferilor inconstienti care incalca prevede-rile Codului Rutier, intr-o alta interpelare adresata ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, caruia ii cere „o revizuire juridica urgenta”. Parlamentarul cere inchisoare cu executare pentru soferii care omoara oameni pe drum sau, eventual, impunerea unui alt regim de pedepse. Alte tari pedep-sesc soferii criminali prin inchisoare corectionala intr-un anumit interval din saptamana, munca in folosul comunitatii, suspendarea pe viata a dreptului de a conduce masina, confiscarea averii, mai spune Mirel Talos. Deputatul salajean este de parere ca „o persoana care a omorat un trecator pe trecerea de pietoni este, totusi, dupa bunul simt, un criminal, la fel ca si un sofer care conduce neglijent, intra pe trotuar si omoara un om”. Talos sustine ca lipsa propriu-zisa de intentie, pe care o retine legislatia penala, nu anuleaza decesul unui om nevinovat si nici vina soferului.

Inchisoarea „ii paste” pe soferii bauti
Pe masa Senatului se afla un alt proiect de modificare a Codului Rutier, care propune pedepse mai dure pentru soferii bauti sau care se afla sub influenta drogurilor. In plus, recidivistii risca sa ramana fara permis, pe o perioada de pana la zece ani. Proiectul de lege depus la Senat propune dublarea pedepsei maxime cu inchisoarea, daca soferii sunt depistati cu o alcoolemie ce depaseste 0,8 grame pe litrul de sange. Codul Rutier pedepseste in prezent cu inchisoare de la un an la cinci ani soferii aflati in situatia de mai sus. Cel mai aspru vor fi pedepsiti soferii depistati bauti, care transporta persoane, substante periculoase sau conduc in timpul scolii de soferi. Pedeapsa pentru aceasta categorie este inchisoarea de la zece la cincisprezece ani, daca proiectul de lege va intra in vigoare. Daca actualul Cod Rutier prevede ca soferii testati cu etilotestul pot, la alegere, sa se supuna recoltarii de probe biologice, proiectul in forma depusa la Senat obliga soferii sa efectueze analize medicale pentru depistarea alcoolemiei.

Adio permis, daca bei mai mult decat…se poate
Proiectul de la Senat propune si modificarea intervalelor de suspendare a permisului de conducere in cazul soferilor depistati bauti sau drogati la volan. Conducatorii auto care au o alcoolemie sub 0,8 grame pe litrul de sange risca sa ramana fara permis intre sase si douasprezece luni, spre deosebire de trei luni cum este in prezent. In cazul soferilor cu alcoolemie care depaseste limita penala, perioada de retinere a permisului de conducere se incadreaza intre cinci si zece ani, potrivit propu-nerilor incluse in proiectul de lege. Pentru soferii recidivisti prinsi la mai putin de cinci ani de la savarsirea faptei, pedeapsa se majoreaza cu un an pentru cei cu alcoolemie sub limita penala si cu zece ani pentru cei cu alcoolemie mai mare de limita penala de 0,8 grame per litru.