Jocurile de noroc sunt foarte atractive pentru un număr mare de oameni datorită mai multor elemente care fac ca toată experiența jocului într-un cazino să fie extrem de captivantă. Activitatea de gambling este la fel de irezistibilă și în cazinourile clasice și pe platformele virtuale. Odată ce ai intrat în joc este dificil să te desprinzi și să îți păstrezi un control bun asupra întregii activități.
Acest tip de jocuri declanșează emoții puternice și adrenalină ca urmare a incertitudinii rezultatului final, a posibilității de a câștiga mulți bani într-un timp scurt și într-un mod plăcut. Pentru unii, această stare este atât de plăcută încât își doresc să joace tot mai mult, iar la un moment dat ajung dependenți de joc.
Și ideea de distracție este un factor puternic al atractivității jocurilor de cazino. Varietatea mare de jocuri cazino gratis sau pe bani adevărați îi atrage ca un magnet pe clienți. La ora actuală, mai ales pe site-urile de jocuri de noroc există aproape orice și-ar dori cineva, de la poker, ruletă, sloturi și baccarat până la pariuri sportive și loto.
Pentru unii, experiența într-un cazino reprezintă o modalitate de evadare din cotidian. Sunetele, muzica antrenantă, luminile, culorile vibrante și forfota dintr-un cazino terestru îi face pe mulți să uite să mai plece din acel loc.
Jocurile de cazino sunt interesante și amuzante, dar prezintă și riscuri, unul dintre cele mai grave fiind dependența.
Ce este dependența de jocuri de noroc și cum se manifestă aceasta?
Această problemă de comportament mai este cunoscută și sub denumirea de joc patologic sau tulburare de jocuri de noroc. Persoana care prezintă dependență de gambling are o dorință de a juca incontrolabilă. Deși există consecințe negative și este conștientă de acestea, o persoană dependentă nu poate să își controleze impulsul și activitatea de joc în cazino.
Dorința de neoprit de a paria este cauzată de factori emoționali și psihologici asemănători celor care stau la baza altor dependențe, cum ar fi cele de substanțe.
Jocul patologic afectează sănătatea psihică a celui afectat, îi distruge relațiile de familie și prietenie, poate pierde locul de muncă, pierde foarte mulți bani și ajunge să se împrumute.
Manifestări ale jocului patologic
O persoană care a ajuns în faza de dependență sau într-o etapă premergătoare își poate da seama că se află într-o situație problematică. De asemenea, și cei din jur pot recunoaște cum se manifestă tulburarea de jocuri de noroc.
În primul rând, cineva dependent de gambling simte mereu o nevoie copleșitoare de a juca, chiar dacă nu își permite din punct de vedere financiar. De cele mai multe ori, pierde bani, apoi urmărește recuperarea pierderilor, dar cu cât încearcă mai mult cu atât se adâncește mai tare în eșecuri. Astfel se poate ajunge foarte ușor la ruină financiară pentru că un dependent va cheltui toți banii pe care îi are, va lua împrumuturi greu de restituit și chiar va ajunge la furturi, în situații extreme.
Dacă vrea să se oprească, se confruntă cu o stare de sevraj caracterizată prin neliniște și nervozitate.
Nicio altă activitate nu mai este importantă. Cineva dependent de jocuri de noroc își ignoră locul de muncă, familia, prietenii etc. iar singura preocupare este legată de următorul pariu.
O persoană cu probleme legate de gambling este conștientă de amploarea situației și pentru a o minimiza începe să îi mintă pe cei din jur.
Există și semne fizice ale jocului patologic: insomnie, neglijarea igienei personale și a alimentației. Dependența de pariuri poate atrage și dependența de alcool sau alte substanțe.
Forme de tratament disponibile pentru o astfel de dependență
Cu toate că adicția de pariuri este o problemă foarte serioasă, din fericire există numeroase metode de a o trata, potrivite pentru fiecare persoană.
Terapia cognitiv-comportamentală (Cognitive Behavioral Therapy – CBT) este unul dintre cele mai eficiente moduri de tratament al dependenței de jocuri de noroc. CBT presupune ca individul, cu ajutorul terapeutului, să descopere tiparele de gândire și comportament problematice și să le înlocuiască cu altele sănătoase.
Grupurile de sprijin sunt o altă formă de tratament. Acestea sunt construite pe modelul celor de Alcoolicii Anonimi. În aceste grupuri, persoana dependentă primește un program de tratament în 12 pași plus sprijin de la ceilalți din grup.
Pentru unele persoane, jocul patologic este însoțit de anxietate și depresie, ceea ce presupune și administrarea de medicamente dacă situația este gravă. Dacă dependența este cauzată de diferite tulburări, medicamentele de stabilizare ajută la echilibrarea stărilor emoționale și determină stoparea jocului compulsiv.
Este nevoie și de consiliere financiară pentru gestionarea datoriilor acumulate de pe urma jocului patologic.
Pentru cazurile severe, există centre de tratament, unde pacienții sunt internați și primesc îngrijire în permanență pentru o perioadă de minim o lună.
Se poate face și terapie online cu profesioniști autorizați. Această formă de sprijin este extrem de utilă pentru cei care locuiesc în zone cu acces limitat la îngrijire specializată.
Metode prin care poți preveni dependența
Pentru a nu ajunge la dependență, există diferite modalități de prevenire, care implică atât strategii personale, cât și măsuri din partea operatorilor de jocuri de noroc.
O metodă foarte bună de prevenire este setarea de limite clare atât în ceea ce privește banii cât și timpul. Trebuie să decizi în avans câți bani vei cheltui, de exemplu, luna aceasta pentru jocuri de cazino și cât timp va dura fiecare sesiune de joc. Indiferent de rezultatele pe care le ai, atunci când ai atins limitele, te oprești.
Niciodată nu încerca să recuperezi pierderile. Accepți rezultatul negativ ca o parte firească a jocului. Cu cât încerci mai mult să recâștigi banii pierduți cu atât te adâncești mai profund în probleme financiare.
Înțelege regulile fiecărui joc, acceptă care sunt șansele reale de câștig și privește jocul ca pe o metodă de amuzament. Este important să reții că rezultatul fiecărui joc este independent și nu depinde de superstiții și nici de rezultatele anterioare.
Nu juca atunci când ești vulnerabil din punct de vedere emoțional. Aceasta înseamnă că trebuie să eviți pariurile dacă te simți singur, anxios sau deprimat deoarece există o mare probabilitate să iei decizii proaste, condus de emoții și să joci în exces. În loc să gestionezi o situație dificilă prin jocuri de noroc, este mult mai sănătos să faci exerciții fizice sau să petreci timpul cu familia și prietenii.
Informează-te minuțios asupra riscurilor jocurilor de noroc. Cu cât știi mai multe despre posibilele probleme pe care le implică gamblingul cu atât vei juca mai rațional și asumat.
Nu ezita să folosești instrumentele de autoexcludere pe care le oferă cazinourile online. Astfel, te poți autoexclude în mod voluntar de la jocuri de noroc pentru o anumită perioadă de timp sau definitiv.
Concluzie
Dependența de jocuri de noroc este un subiect important, care trebuie tratat cu seriozitate de către fiecare jucător. Este recomandat să îți urmărești comportamentul și atunci când observi primele semne problematice să ceri sprijin celor din jur.
Decizie ONJN nr. 1879/20.10.2016