Presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat sambata la Tabara Tineretului Ma-ghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania. „Ungaria trebuie sa faca orice ii sta in putinta ca disputa pe seama autonomiei sa se finalizeze cat mai repede”, a sustinut Vona Gabor, preluat de Mediafax. Intrebat daca va sustine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria, presedintele Jobbik a spus ca partidul sau isi va asuma acest risc, pe care ar trebuie sa si-l asume, in opinia sa, intreaga Ungarie. „Este evident ca, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Deci, daca apararea drepturilor maghiarior din Romania si reprezentarea lor inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta responsabilitate, care trebuie, de fapt, asumata de intreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.
Ministerul roman de externe a transmis ieri printr-un comunicat ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute sambata, ministerul mentionand totodata ca „dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei”. In ceea ce priveste afirmatia ca pentru solutionarea asa-zisei pro- bleme a maghiarilor din Romania este necesara asumarea unui conflict intre Ungaria si Romania, MAE apreciaza ca „este extrem de grava”. „Ea contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de pozitionari sunt complet anacronice si trebuie condamnate cu toata fermitatea de catre toti actorii responsabili din Romania, Ungaria si Europa, in general”, se arata in comunicat. De asemenea, MAE „reaminteste ca este nevoit sa ia pozitie, in mod public, pentru a doua oara in decurs de o luna, fata de declaratiile unor oficiali ungari facute in contextul unor scoli sau tabere de vara organizate de teritoriul suveran al Romaniei care disoneaza cu Parteneriatului strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI”.
Primaria comunei Joseni din Harghita finanteaza pentru a doua oara consecutiv Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak – EMI), care s-a desfasurat de miercuri pana ieri si care a avut ca mesaj lupta pentru obtinerea autonomiei maghiarilor si autoguvernarii Ardealului. Primarul localitatii, Gall Szabolcs, a declarat miercuri corespondentului Mediafax ca anul acesta sprijina financiar Tabara EMI cu suma de 30.000 de lei si chiar a „facut lobby” ca aceasta sa fie organizata in satul Borzont, din comuna Joseni, intrucat „ea aduce ceva in plus in domeniul turistic”. El a sustinut ca anul trecut au vizitat tabara „intre 5.000 de persoane, ajungand chiar si pana la 10.000 de oameni la concertele din fiecare seara”. La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita, Birtalan Jozsef, a precizat ca institutia sprijina financiar Tabara EMI cu suma de 7.500 de lei. Conform presedintelui Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), Soos Sandor, motto-ul ales pentru cea de-a IX-a editie a Taberei EMI a fost „Vointa isi croieste drum!”, scrie Mediafax.
Declaratii scandaloase la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...