Introducerea retetelor electronice are menirea de a reduce frauda din sistem, iar medicii vor fi stimulati financiar sa renunte la retetele scrise pe hartia clasica.
De maine, teoretic, medicii de familie din Salaj ar trebui sa prescrie retete in format electronic, dar, practic, nu se stie exact din care zi a lunii iunie pacientii vor merge la farmacie doar cu buletinul sau cartea de identitate pentru a-si primi tratamentele medicamentoase. Conform unui pro-iect al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, de la 1 iunie se introduce reteta electronica, iar timp de trei luni – se preciza la inceputul anului – ar urma ca medicii sa emita in paralel cele doua tipuri de retete – electronica si pe suport de hartie tipizata. Acum insa, proiectul a fost modificat si oficialii din Sanatate spun ca se va merge in paralel cu cele doua tipuri de retete timp de sase luni. Pentru a incuraja medicii sa prescrie retete electronice – sistem care ar trebui sa vina in sprijinul lor, deoarece se pot evita erori privind diagnosticul, dozajul medicamentelor sau datele de identificare ale pacientilor – oficialii promit stimulente financiare. In cazul in care medicii vor prescrie numai retete pe hartia clasica, ei vor trebui sa suporte contravaloarea acestora. Dupa ce au trecut pe la medicul de familie si le-a fost eliberata reteta electronica, pacientii vor merge la farmacie doar cu cartea de identitate pentru a intra in posesia medicamentelor, deoarece retetele vor putea fi vizualizate direct din farmacie. „Nu stim exact din ce zi va functiona sistemul. Maine (azi-n.r.) sunt prezenti la un instructaj doua persoane din cadrul institutiei – informaticianul si coordonatorul de proiect – care vor veni cu informatii pe care le vor transmite medicilor si celorlalte parti implicate”, a declarat Claudiu Birsan, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj.
Cheltuiala pentru medici
Pentru implementarea proiectului, fiecare medic de familie din judet este obligat sa-si achizitioneze un laptop sau calculator, programul informatic de eliberare a retetelor, dar si o imprimanta, plus o conexiune la internet pentru ca retetele sa poata fi vizualizate in sistemul farmaciilor. Toate aceste elemente necesare implementarii programului obliga medicul sa scoata din buzunar peste trei mii de lei. In zonele rurale pot exista si probleme. Se pune problema ca in satele unde nu exista conexiune la internet si, din cand in cand, mai cade si curentul electric, iar retelele de telefonie mobila care ofera si servicii de internet nu au acoperire, medicii de familie sa nu poata utiliza programul informatic si sa fie nevoiti sa elibereze in continuare retete pe hartie.
In schimb, retetele prescrise electronic au si avantaje. Introducerea lor are ca scop principal reducerea fraudei din sistem pentru ca pot fi controlate mult mai usor, astfel ca ar trebui sa ne asteptam ca medicii sa nu mai elibereze retete pe numele persoanelor decedate sau pe numele unor pacienti inscrisi pe listele lor dar care nu au nevoie de medicamente.